Hírek

2016.12.18. 18:08

Hercegnőkkel és egy ogréval báloztunk - A Savaria TSE karácsonyi gálaműsorán jártunk

Szombathely – Karácsonyi gálaműsorra, zenés-táncos meseutazásra várta közönségét a Savaria Táncsport Egyesület.

Tóth Kata

Tavaly télen ünnepelte 45 éves évfordulóját a Savaria Tánccsoport Egyesület. Akkor egy táncokkal teli estére, fergeteges, nosztalgikus show-ra hívtak. Az idei év végére is látványos eseményt terveztek – most a Szent Márton Emlékév alkalmából különleges karácsonyi gálaműsorral készültek. Ismert Disney-rajzfilmek zenéjére készült koreográfiákkal táncos utazásra hívták gyermek és felnőtt nézőiket. Az Agora – Művelődési és Sportház nagyterme megtelt a tegnap délutáni előadásra. A szervezők – előrelátóan – esti ismétléssel is készültek. A Mesekarácsony című produkció a táncon kívül a zene, a rajzfilmek betétdalai és a próza nyelvén is megszólította és elvarázsolta közönségét.

A színpad mögött, az öltözőkben már jóval a délutáni előadás előtt izgatott készülődés. Vajon minden tánclépés és mozdulat a helyén lesz? Hogy fogadják majd a nézők a produkciót? A közönség soraiban, közeledve a négy órához, kíváncsi várakozás: vajon melyik kedvenc Disney-mesék elevenednek majd meg a parketten?

A nyitókép a sportház nagytermében egy több méter magas, tündöklő karácsonyfa. A Polár Expressz Bűvös éj című dalára szegényes ruhát viselő, táncoló gyerekek érkeznek a parkettre, megpillantják a karácsonyfát, gyönyörködnek benne. Egy tündér tűnik fel a színen és a ceremóniamester. Az utóbbi (Kovács Gergő, aki a maga 31 évével az egyik rangidős fellépő, és aki a fából faragott kisfiú, Pinokkió meséjében Dzsepettót, a fafaragót játssza, táncolja, valamint a Kis hableányban a Rákot) felhívja a gyerekek figyelmét arra, hogy a kastélyban karácsonyi bál készülődik. Csoda fog történni, mondja, és hív: nézzük együtt ezt a csodát. A tündér – dr. Monostori Veronika tréner, koreográfus – varázsol. Szétnyílik a függöny és megjelenik a hatalmas kastély, a színpadot belakó díszlet, benne az elkövetkező másfél óra megannyi meseszereplőjével. Készülődnek, bálba igyekeznek, és később mind a kastélyból táncolnak a szemünk elé. Ott van Hamupipőke és Csipkerózsika, Pocahontas, Aladdin, Hófehérke, Mary Poppins, Shrek és Fiona és még legalább tucatnyian, ha csupán a mesék főszereplőit vesszük.

Pazar, csillogó karácsonyi bálba csöppen a matinéelőadásra érkező nézőközönség is. A bő egyórás, 12 mesét feldolgozó produkcióban tíz jelenetben táncolnak a Savaria Táncsport Egyesület szombathelyi felnőtt versenyzői. A körmendi tagozat kettőt jegyez. Összesen kilencvenen lépnek színpadra, igazolt versenyzők, juniorok, felnőttek és a tánciskolás növendékek (a körmendi és a szombathelyi tagozat). A legifjabb szereplő hatéves, a legidősebbek harminc év körüliek. Az edzők – dr. Monostori Veronika, Horváth Dávid, Horváth Ádám és Novák Tamás – is táncolnak az előadásban, tudjuk meg Darázs Tímeától, az egyesület ügyvezető elnökétől. Ők négyen és Horváthné Berta Ágota elnök, művészeti vezető a koreográfusok. A néhány perces mesejelenetekben a felnőtt csapat tagjai a szólótáncosok, és mindig vannak háttértáncosok is a színpadon.

A jelmezeket részben a Savaria Szimfonikus Zenekar jelmeztárából kölcsönözték, de varrattak és rendeltek is ruhákat. A fából készült Disney-kastélyt, amit háttérként megálmodtak, egy helyi fiatalember tervezte, és egy ügyes kezű asztalos édesapa valósította meg. A fellépők szeptember óta gyakorolnak. Látványos, igényes műsort akartak tető alá hozni a Savaria TSE-s szervezők, nem kétség, a Mesekarácsony ilyen lett. Nem titkolják azt sem, vonzóvá szeretnék tenni vele a társastáncot az ifjabb korosztály számára. Az áhítattal bámuló, a záró báli jelenet után tenyerüket pirosra tapsoló gyerek nézőket látva, sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!