Hírek

2016.08.11. 17:41

Hét finomság versengett a karnevál tortája címért - Savaria kincse győzött

Szombathely - Hét tortából választották ki, az idei történelmi karnevál tortáját. A döntés nehéz volt, a győztes végül száz pontból 95,4 pontot kapott.

Budai Dávid

Bárki, aki augusztus 5-éig leadta nevezését és augusztus 11-én 14 óráig megsütött két tizenhat szeletes, kör alakú, eddig még sehol nem kapható tortát, az indulhatott a „Savaria Történelmi Karnevál Tortája 2016” cím elnyerésért. Feltétel volt az is, hogy a tortának így vagy úgy, de harmonizálnia kell a rendezvénnyel. Az idei, a harmadik esztendő, hogy versenybe indulnak a torták.

Fotó: Szendi Péter

Ezúttal hét nevezés érkezett: a Gladiátor doppingja, a Habos álom, a Hegyháti sütőtöktorta, a Pannónia gyümölcsei, a Savaria kincse, a Sibaris Pomarii és a Tökös-mákos rétestorta fantázianevekkel ellátott sütiköltemények szálltak versenybe. Nevük alapján bármelyikük lehetett volna befutó, és ami azt illeti, az ízük alapján is, hiszen mindet alkalmunk volt megkóstolni. De itt is, akárcsak az olimpián, csak egy győztes lehetett.A megtisztelő címet, hosszas mérlegelés és fejtörés után a Savaria kincse nyerte el, 95,4 pontszámmal, második a Sibaris Pomarii, harmadik a Pannónia gyümölcsei lett. Az, hogy a zsűri jól választott, vitán fölüli. Egyrészt mert a szakmai zsűri díszvendége és elnöke: Szó Gellért salgótarjáni cukrász volt. Ő az, aki tavaly is és idén is megalkotta az Ország tortáját. Az Őrség Zöld Aranyából premier előtt mi magunk ettünk is. Mit mondhatnánk, minden falat egy ünnep volt. Azt azért meg kell jegyezni, hogy mind a hét torta értő végigkóstolása embert próbáló feladat volt. Ám egy városnak, amelynek karneválja a gasztroélmények éve 2016 eseménysorozat kiemelt rendezvénye lett, nem jelenthetett problémát kiállítani a legprofibb „tortaítészeket.”

Azt, hogy valóban a legjobb döntés született, szavatolta az is, hogy a szakmai zsűriben olyan kiválóságok helyezték készültségbe ízlelőbimbójukat, mint Hujber Kálmánné mestercukrász, az Orlay Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola szakoktatója, Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Molnár Barnabás, a Szent Márton kifli receptjének gazdája, valamint Somogyi Miklósné mestercukrász, a Kamara Etikai Bizottságának tagja. Természetesen mindezzel még nem elégedtek meg a szervezők. Ezúttal a legautentikusabb és legőszintébb édesség-tesztelők sem maradhattak ki.

 

A diákzsűribe olyan tanulókat hívtak, akik az elmúlt évben kiérdemelték a város elismerését, dicsőséget szereztek Szombathelynek, így megérdemelnek néhány édes falatot az utolsó nyári hetekben, ők Éder Máté, Horváth Natália, Kiss Mihály, Peitli Viktória, Pozsonyi Judit és Rabi Johanna voltak. A diákzsűri elnöke a város diák-alpolgármestere: Farkas István volt. A szakmai zsűri egyébként a megjelenést, a karnevál jelleget, a textúrát, valamint az ízek harmóniáját pontozta, míg a diákok a megjelenésre és az ízekre koncentráltak. Minden torta 100 pontot kaphatott. Érdekesség, hogy amikor Szó Gellértet a zsűri elnökségére felkérték, még nem lehetett tudni, hogy idén is az ő tortája nyer. Kiderült az is, ha neki kellett volna megálmodnia, a karnevál tortáját, ő helyi gyümölcsökkel, vagy gesztenyével erősített volna, a torta alakját és díszítését pedig a város nevezetességeiről mintázta volna meg. Egyébként szerinte sok versenyző túl sok ízt akart egyszerre, márpedig ahogyan fogalmazott, néha a kevesebb a több.

Farkas István hasonló véleményen volt, ami néhány tortánál, a cukrozást illeti. Egyébként a szakmai zsűri és a diákok is szinte ugyanazt a sorrendet állították fel.Annak pedig, aki enni akar a nyertes karneváli tortából – és ugyan ki ne akarna – annak augusztus 25-éig kell kitartania. Ekkortól viszont külön pavilont szentelnek a karnevál és az ország tortájának egyaránt. Remélhetőleg a „Savaria kincse” túléli a történelmi forgatag négy napját és még hosszú évekig kapható lesz a cukrászdákban.

Címkék#torta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!