Hírek

2014.07.21. 10:52

Hétfő délelőtt megkezdődött a Szent GYörgy Lovagrend 21. NYári Egyeteme Szombathelyen

Szombathely – A Visegrádi Szent György Lovagrend színe-java városunkban tartózkodik egy hétig, első ízben tartják Szombathelyen a nyári egyetemüket, és először van olyan, hogy a határ két oldalán működő két nagypriorátus összefogva, együtt valósít meg egy programot.

Merklin Tímea

A Visegrádi Szent György Lovagrend 21. Nyári Egyetemének témája az osztrák-magyar határ mentén az Őrvidék, a maga történelmi, kulturális, etnográfiai és művészeti jellegzetességeivel. Amint lovag Rónai András szombathelyi nagypriortól megtudtuk: a nyári egyetemet sokáig Esztergomban tartották, aztán Délvidékre, Felvidékre, Erdélybe vitték, hogy azokat a vidékeket is jobban megismerhessék. Lovag Kelemen László ausztriai nagyprior elmondta: az Őrvidékről ritkán szokott szó lenni, holott Károly Róbert rendalapító király nagy jelentőséget tulajdonított a határvidéket őrzőknek. 1327-ben megerősítette a határvédelemmel kapcsolatos királyi-nemesi kiváltságokat, amelyek 1848-ig érvényben is voltak.

A Visegrádi Szent György Lovagrend 21. Nyári Egyetemének ünnepélyes megnyitóján: dr. Bárdos István helyettes kincstárnok, Cseke László visegrádi kancellár, Kelemen László ausztriai nagyprior (Alsóőr), Rónai András, a Vas, Veszprém és Fejér megyét felölelő nagypriorátus vezetője (Szombathelyen él)

A Brenner János Kollégiumban tartott nyári egyetem a lovagok számára tartott szentmisével kezdődött a kollégium épületének – amely korábban papi szeminárium volt - egyik freskókkal díszített kápolnájában. Horváth József pápai prelátus az elvetett mag példázatát hozta a lovagoknak, és arról beszélt, hogy „aki magát Szent György nyomában járónak tartja, lovagnak vallja, annak ott kell lenni az élet minden területén, hogy a maga eszközeivel vívja meg a harcát az igazságért, a jó döntésekért, és harcoljon mindenhol, ahol a gonoszság sárkányai magukhoz akarják ragadni a hatalmat."

Horváth József pápai prelátus a lovagok miséjén a Krisztus királysága című, óriási freskó előtt, amelyet Kontuly Béla festett 1941-42-ben.

A két közel 70 négyzetméteres freskóval díszített Kontuly-kápolnát Simon Katalin, a Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár gyűjteményvezetője mutatta be a nyári egyetem résztvevőinek. A lovagok és civil érdeklődők számára is különleges alkalom, rendhagyó művészettörténeti óra  volt ez, hiszen a szeminárium egyik kápolnája sem látogatható világi emberek számára. (Az épület ma olyan kollégium, ahol 200 diák lakik.) Csak akkor nyitják ki, és tekinthető meg vezetéssel, ha a püspökségre reprezentatív vendégek érkeznek. Az egyik óriás freskó Krisztus királyságát ábrázolja, a másik Szent Márton életét jelenetekben – mindkettő Kontuly Béla munkája 1941-42-ből.

A nyári egyetem ünnepélyes megnyitójára megérkezett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki előadást is tartott a Szent György Lovagrend felkérésére. - A határ elválasztja a népeket, de össze is köti, hiszen békeidőkben kereskedelem zajlik a határon át, a kultúrák és a népek találkozása – mondta. - Mi, magyarok háborúkban élt nép vagyunk. Előadásommal a határvédők előtt kívánok tisztelegni.

Szent GYörgy lovagok a számukra tartott szentmisén a szemináriumi Kontuly-kápolna Szent Márton életét bemutató közel 70 négyzetméteres freskója előtt. A kápolna a nyilvánosság számára nem látogatható, hiszen ma kollégium, 200 diák lakik itt. Általában csak akkor nyitják ki, ha a püspökségre vendégek érkeznek.

A megnyitón részt vett Harangozó Bertalan kormánymegbízott, akinek jelenlétét dr. Bárdos István, a lovagrend helyettes kincstárnoka úgy értékelte: „Fontos, hogy az állam a tevékenységünket a szeme sarkából kövesse."

Köszöntőt mondott dr. Puskás Tivadar polgármester, kiemelve, hogy Szombathely  megtisztelve érzi magát, hogy a Szent György lovagok idehozták a rendezvényüket. Felsorolta a messziről jött vendégeknek a városimázs legfontosabb építőelemeit:  hogy Szombathely az egyetlen olyan magyar város, amely 2000 éve folyamatosan lakott, hogy 316-ban itt született Szent Márton, Európa legnépszerűbb szentje, és hogy az itteni Székesegyház Magyarország harmadik legnagyobb temploma.

- Önök jó helyre jöttek – mondta –, és remélem, visszatérnek ide a családjaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel. Lovag Cseke László, visegrádi kancellár, a rend  magyarországi első embere azt fogalmazta meg: nagy megtiszteltetés a lovagok számára, hogy  Magyarország legrégebbi városában tarthatják a programjukat.

Lovagdámák és lovagok a Brenner János Kollégium (korábban papi szeminárium) udvarán a nyári egyetem megnyitója előtt.

Fotók: Merklin Tímea

- Fontos számunkra, hogy itt lehetünk, megismerhetjük az Őrvidéket, amely jellegzetes hányattatott sorsot élt meg a Kárpát.medencében. Kis létszámú szórvány magyarság maradt itt fenn, köszönet Kelemen László ausztriai nagypriornak, hogy mindent megtesz azért, hogy a magyar közösség fennmaradhasson – mondta a kancellár. - A nyári egyetem nem kirándulás, hanem értékeket örökít meg. Az itt elhangzó, nyilvános előadásokból könyv születik, hogy azoknak is odaadhassuk, akik nem tudtak eljönni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!