Hírek

2015.01.11. 20:55

Hiába vannak a legújabb trendek, a legtöbb menyasszony fehéret visel

Mindent elmondunk az idei év esküvői trendjeiről. Ha fekete ruhás menyasszonyt lát kiszállni egy hófehér limuzinból, hogy aztán ráüljön, egy szalmabálára ne értesítse a mentőket, elég, ha tudja, hogy egy divatos esküvőt lát éppen.

Budai Dávid

Hatodik alkalommal rendezték meg a hétvégén az Esküvő Kiállítást a Képtárban. A rendezvény maximálisan körbejárta az esküvő témakörét. A mintegy ötven szolgáltató ezért is vonz évről évre több, mint 1000 látogatót. Mi szombaton jártuk körbe a kiállítást és mindent megtudtunk az idei év trendjeiről.

Azt talán leszögezhetjük, hogy minden esküvő főattrakciója a menyasszony. A vőlegény inkább csak végigasszisztálja az estét kedvese oldalán egyfajta biodíszletként frissen szabott zakójában, amelynek ára, mint megtudtam Nagy Viktóriától az esemény egyik főszervezőjétől gyakran vetekszik a menyasszonyi ruha árával, de ne szaladjunk ennyire előre.

Az esküvő és a lagzi hatalmas esemény nem csak a párok, de a meghívottak életében is. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy esküvőtől esküvőig élek, tavaly négy esküvőn is alkalmam volt részt venni, temetésen pedig egyen sem, úgyhogy mondhatom jó évet zártam. Azonban, hogy minden úgy történjen, ahogyan azt megálmodták, célszerű legalább egy évvel a nagy nap előtt elkezdeni a szervezést. Nagy Viktória hatéves tapasztalata az, hogy korábban, a mintegy 500 pár, aki megfordult náluk az Esküvő Kiállításokon csak tájékozódott, hogy mit mutat a kínálat. Az utóbbi időben azonban nem csak nézelődnek, hanem konkrét megállapodásokat is kötnek, kis túlzással az egész esküvő előkészítését lezavarják egy nap alatt. A tudatosság ráadásul odáig fajult, hogy 2016-os esküvőkben gondolkodik az idén kilátogató párok többsége. És akkor lássuk, mikor hívhatunk meg nyugodt szívvel akár egy teljes stylist csapatot a nagy napra, anélkül, hogy gratulációik ne lennének őszinték.

Mándli Lászlóné szerint a pántos ruhák forradalmukat élik. Fotó: Tímár Gergely

Mándli Lászlónétól egy menyasszonyi ruhakölcsönző vezetőjétől megtudtam, hogy a királylányos ruhák a menők manapság. A legnagyobb változást pedig a pántok forradalmaként lehet aposztrofálni. Az utóbbi tíz évben a tervezők valamiért pántnélküli ruhákat terveztek annak minden áldásával és átkával. Most viszont újra van pánt a ruhákon, ami ráadásul a csipkék és tüllök forgatagából bújik elő. A legkeresettebbek a fehér és tört fehér színek, viszont a színes kiegészítők is megjelentek a ruhákon. Aki hisz az egységes stílusban és a harmóniában, az bizony itt kiélheti magát. Ha például a székszoknya masnija zöld és a menyasszonyi ruhára egy ugyanolyan zöld övet teszünk, horribile dictu a vőlegény díszzsebkendője is ugyanolyan színben pomázik, akkor az esküvőhöz képest, a vízmértékkel beállított képeket is ferdének fogjuk látni a falon, olyan egységes lesz a szertartás. Nagy Viktóriától megtudtuk, már nem istenkísértés színesben kimondani a boldogító igent. Sőt félve írom le, de van teljesen fekete menyasszonyi ruha is, bár itt a kereslet azért nem döntöget rekordokat, viszont a régen látott távoli nagynénik és nagybácsik meghökkentésére kiváló ötlet. Ami viszont nagyon elterjedt az idei évben is, az a magyaros motívum a ruhákon, bár Nagy Viktória szerint a tavalyi évben tetőzött a kalocsai, azért az idei évben is összefuthatunk a tulipános hímzéssel, főleg a menyecskeruhákon.

Ha eddig gondolkoztunk, hogy legyen-e fátyol vagy ne legyen, akkor mi azt mondjuk: legyen, hiszen Mándli Lászlóné szerint nagyon nagy divat. Aki azt is elárulta, mennyibe kerül az a ruha, amiben a pártában maradt barátnők arca sárgává, a vőlegényé meg pirossá változik. 110 ezer forintért már kölcsönözhetünk olyan ruhát, amiben Lakatos Márk se találna hibát, ha meg szeretnénk venni, akkor egy lefutott modellt akár 80 ezerért is megkaphatunk örökbe, persze van ruha 300 ezerért is. Szerettünk volna kicsikarni egy vörösboros-pörköltszaftos ruhahalálról szóló sztorit is a 23 éves tapasztalattal rendelkező ruhakölcsönző vezetőjétől, de sajnos csak egy kólás történetet hallottunk.

 

A ruhánál jobban talán csak a gyűrűre vigyáznak jobban az ifjú házasok. Zsigmond Tamás ékszerésszel körbejártuk a karikagyűrűk témakörét, ha valaki olcsón szeretné megúszni, akkor is többe kerül, mint a jelenlegi nettó minimálbér, olyan 80-120 ezer forint, jó hír viszont, hogy ez egy párra vonatkozik. A legtöbben azért ennél némileg többet költenek, legalább 120-180 ezer forintot. Persze 600 ezer forintot is simán el lehet költeni a gyűrűkre, ami jó esetben már az ujjunkon marad, amíg csak élünk. A divatról pedig annyit, hogy itt is hódítanak a magyaros motívumok, a női gyűrű szinte minden esetben köveket tartalmaz, és általában két színből állnak. Anyagát tekintve az arany mindent visz, de nem hökkennek meg azon sem, ha valaki acélgyűrűvel jelképezné az összetartozást.

Ha az esküvői szertartás lebonyolításában is követni akarjuk a divatot, akkor sürgősen szerezzünk be szalmabálákat és a szabadban azokra ültessük rá a násznépet. Most ugyanis a vintázs a divat, ami az 1920-as és az 1960-as évek közötti időszak stílusát foglalja magában, tudtuk meg Nagy Viktóriától. Itt is megpróbálkoztunk a párok extrém kéréseiből szemezgetni, de az elmúlt hat év tapasztalatai azt mutatják, hogy senki nem akar a levegőből zuhanva, vagy a víz alatt házasodni. A pillangó eregetés pedig már egyáltalán nem számít különleges kérésnek, mint, ahogyan a limuzin bérlés sem.

Egy középkategóriás esküvő 80-100 vendégnek olyan másfél millióból kijön, ebbe az árba nehezen, de belepréselhetünk egy limót is. Horváth Tamás szerint egyre többen kalkulálnak az álomautóval, mivel így tényleg olyan esküvőnk lehet, mint a filmekben, az egyenruhába és hófehér kesztyűbe bujtatott sofőr nem csak kinyitja nekünk az ajtót, amikor a vörös szőnyegen a kocsi elé libbenünk, de nyomban pezsgőt is bont. A különleges esetekre vadászva itt is falakba ütköztem. Probléma csak a helyszűkével szokott lenni, a násznéppel nem, ráadásul ezt is leküzdik. Egy aprócska szombathelyi körforgalom is megoldható két tolatással, és egy limuzin ̶ akárcsak a szombathelyi Esküvő Kiállítás januárban ̶ mindig pontosan érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!