Hírek

2012.06.20. 10:45

Hínárosodik az Abért-tó

Lukácsháza, Kőszeg - A tursiták is látják, tapasztalják, hogy a víztározót, az Abért-tavakat hirtelen nagyon sok hínár lepte el. Meglepte ez a vízügyi szakembereket? Mit tesznek ellene?

Némethy Mária

- Meglepetésként ért bennünket is, hogy néhány hét alatt nagy mértékű hínárosodás zajlik az Abért-tavaknál - válaszolta kérdésünkre Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Elmondta, bár nincs probléma a víz minőségével, azért kontrollvizsgálatot végeztetnek. Elküldték keszthelyi laboratóriumukba a vízmintát, várják a laboreredményeket.

Különben pedig egyeztetések zajlanak az ügyben. Egyeztet a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, az Őrségi Nemzeti Park és a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége szakembere. A horgászok szerint amurt kellene telepíteni a tóba, mert ezek a halak megennék a hínár egy részét. Ezzel azonban nem értenek egyet az Őrségi Nemzeti Parknál.

- Alapos vizsgálatnak kell megelőznie, mielőtt bármit teszünk ebben az ügyben. Mi azt javasoljuk, kérjünk fel erre a víziökológiában jártas szakembert. Mindenképpen el kell kerülni azt, ami a Balatonban megtörtént. Ott a betelepített halak kipusztították az őshonos hínárt, viszont a nem őshonos kellemetlen átokhínár átvette az uralmat - fejtette ki véleményét dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója. A természetvédelmi szakember elmondta még: a hínár amúgy nem rossz, sok víziélőlénynek, apróhalnak, rovarnak kedvező, és ha kiírtják, akkor viszont elkezdődhet az algásodás. Zöld trutyi lesz a tavak felülete. Szerinte talán az lenne a megoldás, ha időnként kiszednék a tavakból a hínárt.

Nádor István igazgató szerint néhány héten belül megoldódik a probléma. A szakemberek addigra körültekintően eldöntik, mi legyen az Abért-tavakban hirtelen elszaporodott hínárokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!