Hírek

2016.07.20. 14:55

Hit - határok nélkül - Az új kihívások egyberánthatják a tényleges keresztények táborát

Szombathely - A hit és hitetlenség, tényleges vagy névleges kereszténység határa nem feltétlenül az egyházi-világi vagy felekezeti törésvonalak mentén húzódik - sokkal inkább az egyes ember szívében, és egyénileg kell választanunk a kettő között, fejtette ki Varga László Ottó szombathelyi baptista lelkész. Akit személyes hitéről és az általa legfontosabbnak tartott aktualitásokról kérdeztünk.

Kalcsics Ildikó

Három héttel ezelőtt Texasból érkezett prédikátorok beszéltek a bibliai értelemben vett újjászületésről mint az Isten által felkínált örök élet - az üdvösség - elengedhetetlen feltételéről a Szent Márton utcai imaház egybegyűltjei előtt. Sokan azonban talán nem tudják, mit jelent ez, hogyan történik meg az emberrel a gyakorlatban. Varga László Pál apostolnak a rómaiakhoz írt leveléből adott rá magyarázatot:

- A hit hallás alapján keletkezik - mondta. - Ha Isten beszédét hallgatjuk, az Ő létezéséről, igazságáról jöhet létre bennünk meggyőződés. A valódi, nem vak hit akkor fogan meg az emberben, amikor megnyitja a szívét, és a hallottak alapján kéri Isten segítségét (10. fejezet, 13-15. vers).

Személyes életében a baptista lelkész ezt még fiatalkorában megtette. Bár névleg katolikus, de a gyakorlatban materialista családból származott, hívő barátnője szakítási szándéka miatt olvasni kezdte a tőle kapott Bibliát, és életében először komolyan imádkozott. Elmondta a közismert Miatyánkot, valamint a szíve bánatát - és ez volt az a pont, amikor számára is váratlan módon belső meggyőződés jött létre benne az addig kitalációnak tartott Isten létezéséről.

Varga László Ottó, a Szombathelyi Baptista Gyülekezet lelkésze - a személyes hitet hangsúlyozza. Fotó: Szendi Péter

Ezzel elkezdődött megtérésének folyamata - és a menyasszonyától sem kellett megválnia: idővel összeházasodtak, és mára két kamasz ifjú boldog szülei.

Varga László szerint ehhez hasonló kegyelmi pillanat mindenki életében elérkezik, akár több alkalommal is, de nem mindegy, hogy hogyan reagálunk rá.

Miután ő elfogadta a szívében érzett bizonyosságot, arra gondolt: ha Isten adta a Bibliát, mi más lehetne fontosabb vagy érdekesebb, mint azt tanulmányozni? Így aztán menyasszonyával együtt kezdtek ifjúsági csoportba járni egy budapesti evangélikus gyülekezetben, ahol a 90-es évek elején jelentős megújulás zajlott.

Később mindketten hitből megkeresztelkedtek, László pedig mérnök-tanári munkája mellett teológiára járt, és szolgálni kezdett. A szombathelyi gyülekezetet hat éve pásztorolja.

Arra a kérdésre, hogy keresztény vezetőként mit lát ma a legfontosabbnak a világban, a lelkész azt felelte:

- A legnagyobb kihívást a muszlim tömegek migrációja, a család, házasság, nemi identitás elleni támadások, valamint a jóléti társadalom hatása jelenti. Ha ezeket nem tudjuk kezelni, olyan helyzet állhat elő, amelyben pusztán a lelkiismeret szerinti cselekvés és véleménynyilvánítás, sőt a vallás szabadsága is ellehetetlenedik.

Ez ugyanakkor, mint mondta, egyberánthatja a hitüket ténylegesen, de egyelőre felekezeti keretek közt megélő keresztények táborát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!