Hírek

2015.07.17. 17:42

Hőgutát kaphat kedvence a hőségben - mutatjuk az intő jeleket

Az extrém meleg miatt harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos.

Médiaközpont

A déli órákban nem tanácsos a napon tartózkodni, és figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A szombathelyi önkormányzat weboldalán közzétette a klimatizált helyiségek, a közkifolyók és ivókutak listáját. A kánikula nem csak az embereket, az állatokat is megviseli.

A kutyák hajlamosak a hőgutára, ezért kánikulában fokozott odafigyelést igényelnek. Tünetei a nehéz légzés, görcsös roham, összerendezetlen mozgás, a végén elfekszik a kutya. Dr. Varjú Gábor állatorvos minden évben találkozik hőgutás kutyákkal, több eset tragédiával végződik.

- Semmiképp ne hagyjunk zárt autóban kutyát, biztosítsunk számukra árnyékos helyet, kerüljük az intenzív mozgást - bicikli mellett futtatást, apportírozást -, és gondoskodjunk megfelelő mennyiségű folyadékról, mindig legyen előttük friss víz - figyelmeztetett a szakember.

Ringhoffer Imréné, Mira és Mike, a spániel a Váci Mihály utcában sétált

- A kutyák nem tudnak izzadni, nagyon kevés izzadságmirigyük van, ezért lihegéssel adják le a hőt. A mostanában divatos, rövid orrú fajták, mint a mopsz és a francia bulldog ilyenkor különösen veszélyeztetettek, mert túl szűk a légcsövük, amelyen nem tud elegendő mennyiségű levegő keresztül áramlani a hűtéshez - tette hozzá dr. Varjú Gábor.

- Reggel és este sétáltatjuk a kutyát, napközben a hűs lakásban van. Sok vizet kap és néha le is zuhanyoztatjuk, hogy felfrissüljön - mondta el Ringhoffer Imréné, aki unokájával Mike-t, a spánielt sétáltatták a Váci utcai árnyékos járdán. "Vigyázunk rá, őt is megviseli a meleg. Tudjuk, hogy könnyen hőgutát kaphat, ezért odafigyelünk - tette hozzá.

A harmadfokú hőségriasztás várhatóan hétfőn délután 16 óráig marad érvényben, utána néhány fokkal mérséklődik a meleg. Nagyobb mértékű enyhülés csak a hónap utolsó hetében várható.

Adri, Vivi és Maszat. Fotó: Szendi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!