Hírek

2012.06.08. 11:32

Hogy elkerüljék a tragédiákat

Megyei körkép - A tragédiák elkerülése érdekében a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberei arra törekednek, hogy kiszűrjék és eltávolíttassák a veszélyes, elkorhadt fákat.

Bajdó Bettina

A megelőzést tekintette céljának a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amikor elrendelte, hogy ellenőrizzék a közutak melletti fákat, mennyire jelentenek veszélyt a környezetükre. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi szakterülete két hónapon keresztül koordinálja a felméréseket a megye településein az út menti fák állapotáról. A fontosabb közutak és vasútvonalak melletti fásítások ellenőrzését a tűzoltók, a társszervek és szakhatóságok végzik. Vas megyére földrajzi fekvése miatt fokozottan jellemző a viharos, szeles időjárás, ami télen, nyáron komoly problémákat okoz. Nyáron a hirtelen lehulló csapadék, szél, zivatarok rengeteg feladatot adnak a megye tűzoltóinak. A nagy mennyiségű eső kimossa és fellazítja a talajt, ami a viharok javára dönti el a csatát az öregebb fákkal szemben. Folyamatosan érkeznek a bejelentések kidőlt fákról, letört ágakról, leszakadt vezetékekről, amik mind a járókelők és a környező épületek épségét veszélyeztetik. Tragikusan végződött egy baleset Szombathelyen 2001-ben, amikor a viharos szél kidöntött egy gesztenyefát, amely rázuhant az arra bicikliző nő, aki életét vesztette.

A tavalyi évben egy Fakopp 2D elektroakusztikus tomográf segítségével a Szombathelyi Parkfenntartó Kft. felmérte a fák állapotát. Megtudtuk, hogy ezeket az adatokat a mostani felmérés során figyelembe veszi majd a katasztrófavédelmi igazgatóság. Minden település parkfenntartásáért felelős céggel felveszik a kapcsolatot, hogy tájékozódjanak a fák állapotáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!