Hírek

2016.05.22. 17:07

„Hogy vannak a kecskéid?” - Főzőpiknik az oszkói szőlőhegyen, ahol a Vas Népe csapata is díjazott lett

Óriásira nőtt családi piknik: leginkább erre hasonlított a 11. éve megrendezett oszkói Orbán-napi mulatság.

Kerekes Béla

- Szia, de rég láttalak, hogy vannak a kecskéid? - valószínűleg nem sok hely és időpont van Vas megyében, ahol így indulna egy átlagos beszélgetés az oszkói XI. Orbán-napi Hegyi Vigadalmon és Pannon Helyi Termék Vásáron kívül. Olyan pedig pláne nem, ahol a meglepett reakció helyett a diskurzus zökkenőmentesen folytatódna a frissen beszerzett bakok és a fedeztetés problémakörében.

Persze az oszkói mulatságon megfordult több mint 1500 ember nem mindegyike mélyült el ennyire a helyi termék témakörében, ők inkább élvezték a végeredményt, amely a számos árusítóhelyen kívül a főzőverseny produktumai képében kapott helyet. A fődíjas az egervári Gasztro, Ördögök csapata lett a sokatmondó „kemencés mindent bele” nevű ételével, amelyet még egy vadraguval is megfejeltek. Ezüstérmet ért a séi csapat vargányás szarvaspörköltje, és e hasábokon nem is titkolhatjuk elfogult örömünket, mivel a harmadik helyezést a Vas Népe értékesítéssel foglalkozó munkatársainak teamje nyerte el valóban szívvel-lélekkel főzött marhapörköltjével. A csapatot Bogdán György értékesítési igazgató és Halmágyi Miklós lapigazgató-főszerkesztő vezette - sikerre.

A Vas Népe csapata, Bogdán György, Vargáné Sipos Tünde, Harrach Péter, Hende Lívia, Halmágyi Miklós, Hosszú Zoltán, Jancsó András, Varga Zoltán, Szíjj László, Varga Károly Fotó: Szendi Péter

- Évről évre egyre nagyobb a rendezvény, az idén már 16 településről érkeztek főzőcsapatok, és most már egyre távolabbról jönnek - mondta Németh Kurimai Hajnalka, a szervező Oszkói Hegypásztor Kör ügyvezetője. - Jellemző szám, hogy az idén 61 bor versenyzett.

- Fontos, hogy minden évben összejöjjünk, és ápoljuk a régi hagyományokat, hiszen az, hogy a szőlőhegyen ki-ki a maga terményéből, termékéből finom étkeket készítsen, ilyen hagyomány - tette hozzá Hosszú Zoltán, Oszkó polgármestere.

Hagyományos, és tegyük hozzá, családias. Az oszkói szőlőhegyen megfordulni e vasárnap délután olyan, mintha sok-sok család ebéd utáni ejtőzésébe csöppennénk. A pajtából kialakított színpad előtt kerti székek, ahol teltház tapsolt a jobbára helyi szereplőknek, akik ha nem is tökéletesen, mégis a nézőket megérintve énekelték, hogy „egy vérből valók vagyunk”. Szerencsések a résztvevők, hogy ilyen hangulatot megélhettek, és a helyi szőlősgazdák is, mert itt láthatóan nem fagyott el a termény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!