Hírek

2010.12.15. 03:28

Hogyan kell élni? - Százéves lenne idén Tatay Sándor

Százéves lenne az idén Tatay Sándor író. Ez alkalomból rendezett a tiszteletére koncerenciát a Répcelaki Művelődési Otthon és Könyvtár a Magyar Írószövetség védnökségével.

Merklin Tímea

 

Az egész nyugat-dunántúli irodalmat jellemző költői világról beszélt Ambrus Lajos, aki előadásában az önéletírás és a regény kapcsolatát tárta fel a Badacsonyról, a hegyről szólva, a Lyuk a tetőn című regény tükrében.

- Weöres Sándor, Csorba Győző, Takács Gyula mélyen átélt, nemes nyelvet használnak, ugyanakkor van a mítikus létezésről egy biztos tudásuk is - fogalmazott az író. - Azt is érdemes nézni a regényben, milyen az ég-föld kapcsolat, a kozmikus erőkkel való együttélés világa. A konferencia vendége volt az író lánya, Tatay Ágota, Mezey Katalin, az írószövetség elnökségi tagja, Ambrus Lajos és Alexa Károly az írószövetség választmányi tagjaiként vettek részt a megemlékezésen.

 Miért tanítjuk Móriczot, és miért nem tanítjuk Tatay Sándort? - ezzel foglalkozott dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, illetve azzal, mit lehetne Tatay Sándortól tanítani. A Puskák és galambok és a Kinizsi című regények jöttek szóba.
- Utóbbi ifjúsági regény azért lehet fontos, mert párhuzamba állítható a Toldival. Nyelvi finomsága, iróniája, a modell, amit felmutat, példaértékű lehet - mondta az irodalomtörténész. - Az új érettségi módot ad arra, hogy a regionális irodalmi tételbe bevegyék Tatayt mindenütt, amerre ő járt, például Badacsonyban, Szombathelyen, Répcelakon, Kőszegen.

 

Csönge, Vas megye alapú konstrukció Tatay Eszter és a fajdkakas című regénye, ezt fejtette ki dr. Bokányi Péter, utalva arra, hogy Domokos Mátyás is leszögezte egy alkalommal: a regényt érdemes újraolvasni. Csönge és a Weöres-család modellje rajzolódik ki a szemünk előtt. A falu tájolása is lehet Csönge, hiszen egy vártól nem messze fekszik. Vas megyeiségére utal, ismerőssé teszi a falut, a szituációt, ugyanakkor beépít új elemeket.

- Megérkezik a faluba egy gyönyörű nő, és a szerelmével boldoggá tesz mindenkit, aki szomorú. Mindenkivel összefekszik, és megváltoztatja a sorsukat azzal, hogy az érintettek ezután másképp kezdik látni a világot. Eszter ilyen módon lebontja a faluban az előítéletek rendszerét. Eszter tulajdonképpen Istar, a szerelem istennője - mondta Bokányi Péter. - Szokatlan Tataytól ez a regény; példázatszerű. Arra válaszol, hogy álszemérem és hazugságok nélkül hogyan kell élni ezen a világon.

Nehéz élet a hegyi
Alexa Károly irodalomtörténész arról beszélt Tatay Sándorra emlékezve, hogy az író pontosan úgy élt, ahogy a környezetében élők, akiknek életmódjáról írt, szőlészkedett, borászkodott, élte a nehéz hegyi, önellátásra törekvő életet. Leírta a II. világháború utáni nagy szegénységben kialakult emberi kapcsolatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!