Hírek

2016.11.22. 18:05

Hogyan lehet valakiből űrhajós? Farkas Bertalan mesélt világűrbeli kalandjairól

Szombathely - Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós a minap a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban mesélt életéről és világűrbeli kalandjairól.

Vadas Krisztina

Zsúfolásig telt a premontrei gimnázium díszterme hétfőn. A diákok azonban most nem unott arccal jöttek már megint egy előadásra , látszott rajtuk az őszinte érdeklődés. Nem csoda, hiszen Farkas Bertalan, az első magyar űrutazó személyesen mesélte el nekik, hogyan lehet valakiből űrhajós.

A vendéget Véghné Busics Hilda igazgató köszöntötte. Mint elmondta, számára is hatalmas élmény volt a találkozás, mivel nem gondolta, hogy valaha is személyesen beszélgethet Farkas Bertalannal. Akit sokan úgy emlegetnek, mint az első, az egyetlen és az utolsó magyar űrhajóst. Mint fogalmazott: az első az biztos, az, hogy az egyetlen, az a jelenlegi állapot, de nagyon bízik benne, hogy nem ő lesz az utolsó. Bevezetőjében elárulta, hogy a világűr segítségével jutott el Szombathelyre is. Habár sokszor járt már erre, mindig a levegőből szemlélte a várost. Az utcákon át azonban nem is olyan könnyű idetalálni, ezért GPS-szel tájékozódott, amely a világűrből kapja a jelet, tehát az segítette az útját.

Véghné Busics Hilda, az iskola igazgatója köszöntötte Farkas Bertalant a premontreiben Fotó: Unger Tamás

Aztán arról beszélt, hogyan lett belőle űrhajós. Leszögezte: ő sosem akart az lenni, meg sem fordult fiatal korában a fejében. Elmesélte, hogy a családja már a futballozást sem támogatta, mondván, az veszélyes sportág, nemhogy a repülést. Ennek ellenére 16 évesen már megszerezte a legmagasabb minősítést vadászrepülésből. A gimnázium után a szolnoki főiskola növendéke volt, ahol akkor már E29 típusú, sugárhajtású géppel repült. Elmesélte, ez azért is vicces volt, mert akkor még a jogosítványát sem szerezte meg. Aztán három évet töltött a Szovjetunióban, hazatérése után pedig Pápára került a vadászrepülő ezredhez.

Ezt követően, 1976-ban egy újságcikk jelent meg, amelyben a szovjet kormány lehetőséget ajánlott a volt szocialista országoknak: készítsenek fel űrhajósokat. Egy szombathelyi repülési napon aztán azt mondta neki az ezredparancsnoka, hogy fent van a listán, ha akar, űrhajós lehet. Ekkor 28 éves volt.

A hírrel hazament, és így szólt a feleségének: Igyunk egy pohár pezsgőt! A felesége erre visszakérdezett: Már megint hova akarsz repülni? Űrhajós lehetek, mondta. Mire a felesége bevezette az akkor másfél éves kislányuk szobájába, és közölte: nincs semmi űrhajózás. Végül megállapodtak abban, hogy megpróbálja, úgyis kiesik a rostán.

A kezdetekkor 95 vadászpilóta szerepelt a jelentkezők közt, az első orvosi vizsgálat után 27-en maradtak. Ezt még több kivizsgálás követte, miután mindössze hét jelölt volt, közülük is kiválasztottak négyet, akik elmehetnek Moszkvába. Bertalan gondolta, hogy ott már biztosan kiesik.

Elmesélte, milyen bonyolult vizsgálatokon kell helytállnia egy űrhajósjelöltnek. A centrifugában nemhogy nem volt szabad elveszítenie az eszméletét, még egy feladatot is meg kellett oldania. Aztán egy hintára tettek egy széket, amelyre felült, de az még forgott körbe is mind-mind nagyon embert próbáló kihívások. 1978-ban érkeztek meg a Moszkvától negyven kilométerre fekvő Csillagvárosba, ahol családját egy háromszobás lakásban szállásolták el. Ekkor kezdődött a kőkemény felkészítés, melynek végén közölték: Bertalan megy az űrbe, társa, Magyari Béla pedig a földi irányításban vesz részt. Egy vicces történetet is elmesélt: egy oroszul elmondott tósztban megemlítette, hogy a magyarok legyőzték az oroszokat. Amikor megkérdezték, miért, azt felelte: mi Gagarin után kutyákkal kísérleteztünk az űrben, ti pedig rögtön farkast küldetek.

1980. május 20-án aztán jött a nagy kaland: elindultak a világűr felé. A 240 kilométeres magasságot kilenc perc húsz másodperc alatt tették meg. A Földet kilencven perc alatt kerülték meg.

Ezt követően videót vetített a diákoknak az űrállomás életéről. Például megmutatta azt is, hogyan sportol egy űrhajós. A felvételeken ő éppen biciklizett.

- A Fekete-tengertől tíz perc tekeréssel elértem az Indiai óceánig. Azt hiszem, én vagyok a leggyorsabb kerékpározó - jegyezte meg viccesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!