Hírek

2013.03.14. 06:34

Hóhelyzet Vasban: viharos szél, hókásás utak

Vas megye - A Dunántúl nagy részén erős vagy közepes erejű szél fúj, Vasvár környékén pedig viharos erejű széllökéseket észleltek a Magyar Közút útellenőrei.

MTI

20:50

Közlekedési helyzetkép Vas megyében

A rendkívüli időjárási viszonyok hatására kialakult jeges, jégbordás útszakaszok, valamint a viharos erejű szél Vas megye közlekedésében is számos esetben okozott és okoz fennakadásokat csütörtökön - tájékoztatott a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.

A rendelkezésre álló adatok szerint ez idáig összesen húsz közlekedési baleset kapcsán kérték a rendőrség segítségét a megyében. Ezek közül öt végződött személyi sérüléssel. A járőrök a helyszíni szemlék lefolytatása mellett, a balesettel érintett útszakaszokon útzárak elrendelésével, valamint forgalom-eltereléssel segítették és segítik a közlekedőket.

Jelenleg is több balesetnél helyszínelnek a rendőrök. Mesterháza belterületén egy leszakadt villanyvezeték nehezíti a közlekedést. Itt a balesetek elkerülése érdekében a helyszín biztosítását hajtják végre a járőrök.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a megye lakosságát, hogy csak indokolt esetben induljanak útnak. Amennyiben gépkocsiba ülnek, készüljenek fel a rendkívüli időjárás adta körülményekre és lehetőleg tele tankolt járművel induljanak el. Számítsanak arra is, hogy a zord időjárás nemcsak a megyében, hanem országszerte nehezíti a közlekedést. Az országos hóhelyzetet itt követheti figyelemmel

16:50

Továbbra sem csillapodik a szél

Vas megye területén több helyen havazik, és a viharos szél hófúvásokat okoz, jelentősen csökkent a látótávolság. A rossz látási viszonyok miatt lezárták a Karakó-Jánosháza közötti útszakaszt.

A 86-os főúton Répcelak irányába megindult a forgalom, de még mindig tart a félpályás útzár a 8-as főút Jánosházát elkerülő szakaszán - tájékoztatott a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kamion a 8-as főúton (Fotó: Benkő Sándor)

A megye tűzoltó egységei további 10 esetben, a mai napon összesen 30 esetben hajtottak végre műszaki mentést. A rendkívüli, erős szél hatására a kidőlt fákon és megbontott tetőszerkezeteken túl több helyen alakultak ki közlekedési balesetek is. Az elmúlt két órában főként úttesten keresztbe fordult tehergépjárművekhez, illetve árokba csúszott személygépjárművekhez riasztották a tűzoltókat. Jelenleg 8 beavatkozás van folyamatban.

16:30

Több megyében piros riasztást adtak ki a hófúvás miatt

Az erős hófúvás miatt több dunántúli megyében a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök délután.

E szerint Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye több térségében erős hófúvásra kell készülni, amely magas hótorlaszokat emelhet. Szintén az erős hófúvás miatt Csongrád, Békés és Hajdú-Bihar megye kivételével az egész országban első-, vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben.  A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső miatt, több területen az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Tömeges baleset volt az M7-es autópálya Fejér megyei és Zala megyei szakaszán is

Az országos hóhelyzetet itt követheti figyelemmel

14.35

Viharos, helyenként orkán erejű szél fúj a megyében. Nemcsak a közlekedők dolgát nehezíti az időjárás, hanem a tűzoltóknak is ad bőven munkát. Megtépázta a szél a tetőket, homlokzatokat. Részletek itt >>>

Vátnál a szélvihar felborította egy kamion pótkocsiját (Fotó: Benkő Sándor)

12:45

Vas megyében több útszakaszon és térségben is rendkívüli mértékben csökkent a látótávolság a havazás és a folyamatos nagy erejű széllökések következtében - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön délután az MTI-vel.

Pécsi Norbert Sándor közölte, hogy a megyében vannak olyan szakaszok, ahol alig tízméteres a látótáv, így például a 8-as úton Hosszúperesztegnél, a 84-esen Jánossomorjánál és a 86-os főúton.

Hozzáfűzte: ezeken az utakon több baleset is volt, főleg kamionok borultak árokba, az erős széllökések ugyanis leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik.

12:08

A 8-as főút 115-ös km-énél árokba borult egy kamion, valamint egy autóbusz. A műszaki mentés idejére az érintett szakaszon teljes útzár van érvényben.

10:30

A Dunántúl teljes területén havazik. Hókásás szakaszokra kell számítani Szombathely főútjain. A Dunántúlon mindenhol erős a légmozgás, viharos szél fúj Vasvár környékén, a hófúvások lassítják a közlekedést. Részletek itt >>>

9:40

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint Vas megye jelentős részén  már narancssárga, vagyis másodfokú riasztás van érvényben az erős szél miatt. E szerint ezeken a várt széllökések az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladhatják. Részletek itt >>>

7:30

Zala megyében csütörtök hajnali 3 órakor kezdődött el a havazás, amely átterjedt Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom megyére is. A Dunántúl nyugati felén jelenleg is változó intenzitással esik hó vagy havas eső. A hajnal óta lehullott hó vastagsága sok helyen már eléri az 5 centimétert. Részletek itt >>>

7:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali közleménye szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki - köztük Vas megyére. Részletek itt >>>

Szombathely és Vas megye részletes időjárása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!