Hírek

2013.03.15. 07:05

Hóhelyzet Vasban: csillapodik a szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztásra minősítette vissza a veszélyjelzést Vas megye egész területén. Elzárt település nincs a megyében.

MTI

Az országos hóhelyzetről itt tájékozódhat>>

Ha elakadtál az úton, vagy épp ellenkezőleg, segíteni tudsz a hóban rekedteknek, akkor itt tudsz tájékozódni>>

 

 

18:37

Étlen-szomjan a hó fogságában

Húsz órát töltött az autópályán a hó fogságába esett kisbuszban az Illés Akadémia-Haladás hét korosztályos válogatottja, valamint Marton Róbert és Simon Attila edzők. Munkatársunk délután beszélt Marton Róberttel, aki elmesélte "kalandjait".

18:10

Csillapodik a szél Vas megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga riasztásra minősítette vissza a veszélyjelzést Vas megye egész területén. A viharos északnyugati szél a Dunántúlon a délután második felétől kezd mérséklődni, az esti órákra a csapadék is mindenütt megszűnik.

Csütörtök reggel óta összesen 163 esetben került sor műszaki mentésre, melyből a mai napon ez idáig 67 alkalommal vonultak a tűzoltók. Ma reggeltőem20jellemzően úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz, megbontott tetőszerkezetekhez riasztották a megye tűzoltó egységeit.

A mai napon a katasztrófavédelem részéről összesen három hivatásos tűzoltó-parancsnokság 39 fővel és 13 szerrel, öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság 24 fővel és 8 szerrel, valamint nyolc önkéntes tűzoltó egyesület 35 fővel és 8 szerrel vett részt a káresemények felszámolásában, illetve a veszélyhelyzetek megszüntetésében.

Jelenleg 4 beavatkozás van folyamatban.

Tegnap este a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség területén öt melegedőhelyet aktiváltak, ahonnan mostanra mind a 93 ideiglenesen elhelyezett személy visszatért otthonába.

A rendőrség feloldotta az útzárat a 86-os főúton Hegyfalutól Csorna irányába, viszont teljes útzár van érvényben a 8-as főúton Jánosházától Veszprém irányába.

A közútkezelő továbbra is fenntartja az útzárat a Kám-Egervölgy, valamint a Karakó-Jánosháza útvonalon, és - jelenleg 35 munkagéppel - folyamatosan dolgozik a megye közútjainak megtisztításán.

A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a Porpác és Sárvár közötti villamos felsővezeték helyreállítása, a hiba elhárítása megtörtént.

Az áramellátás több településen akadozik, de a szolgáltató folyamatosan dolgozik a hibák elhárításán. Vas megye területén elzárt település nincs.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság továbbra is arra kéri a lakosságot, hogy ne induljanak útnak, amennyiben lehetséges, halasszák el az utazást!

Havazás a Szombathely – Csorna szakaszon

Két személygépkocsi rohant egymásba Lukácsháza határában

12:05

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint pénteken a déli óráktól fokozatosan mérséklődik a szél.

Csütörtök reggel óta összesen 130 esetben került sor műszaki mentésre, melyből a mai napon ez idáig 34 alkalommal vonultak a tűzoltók. Péntek reggeltől jellemzően úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz, megbontott tetőszerkezetekhez riasztották a megye tűzoltó egységeit.

Jelenleg 7 beavatkozás van folyamatban.

Továbbra is megerősített létszámmal dolgozik a megyei műveletirányítás és a megyei főügyelet.

Csütörtök este a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség működési területén melegedőhelyeket nyitottak meg Sárváron, Keléden, Celldömölkön és Répcelakon, ahol a 93 ideiglenesen elhelyezett fő ellátását a katasztrófavédelem, a rendőrség és az önkormányzatok közösen biztosították. A szélvihar miatt ideiglenesen elhelyezett személyek ma délelőtt fokozatosan hagyják el a kijelölt szállást, és térnek vissza otthonaikba, számuk egyre csökken, jelenleg 33-an tartózkodnak még ideiglenes melegedőhelyen Keléden, Celldömölkön és Répcelakon.

Az éjszaka folyamán a viharos szél kisebb fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója intézkedett az áramszolgáltató felé az erők és eszközök haladéktalan átcsoportosításra, és az áramellátás mostanra mindenütt helyreállt.

A rendőrség a szomszédos megyékben uralkodó kritikus útállapotok miatt teljes útzárat rendelt el a 86-os főúton Hegyfalutól Csorna irányába, a 8-as főúton Jánosházától Veszprém irányába. A közútkezelő fenntartja az útzárat a Karakó-Jánosháza útvonalon, és lezárták a Kám-Egervölgy mellékútvonalat is.

A rendőrség ellenőrzi a forgalmat és az utak minőségét, a közútkezelő szakemberei pedig a megye közútjainak megtisztításán dolgoznak.

Porpác és Sárvár között villamos felsővezeték sérülés helyreállítása a kora délutáni órákban várható.

Vas megye területén nincs elzárt település.

 

11:40

Az M1-esen éjszakáztak a Haladás-focisták

Öt korosztályos válogatott valamint az Illés Akadémia két edzője csütörtök este Bábolna után, az M1-esen akadt el. Részletek itt

08:40

A rendkívüli időjárásra való tekintettel változik a március 15.-ei ünnepi program Szombathelyen - részletek itt

07:50

Közlekedési helyzetkép Vas megyében

A hóátfúvás és a viharos erejű szél továbbra is fennakadásokat okoz Vas megyében.

Zárásra kell számítani a 84-es és a 86-os számú főútvonalak kereszteződésében, a hegyfalui körfogalomnál Répcelak irányába, valamint a 8-as és a 84-es számú főút kereszteződésénél Jánosháza irányába is. Elzárt település nincs a megye területén.

A hajnali óráktól kezdve közlekedési balesetről nem értesítették a rendőrséget.

Csak indokolt esetben induljanak útnak és fokozott óvatossággal közlekedjenek!

Katasztrófavédelem:

Pénteken napon, éjfél óta 12 esetben volt szükség a szélvihar miatt tűzoltói beavatkozásra, valamint további 2 beavatkozás van folyamatban.

A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a forgalmat és az utak minőségét.

Folyamatosan dolgoznak továbbá a közútkezelő szakemberei a megye közútjainak megtisztításán, járhatóvá tételén, jelenleg 39 munkagéppel.

Porpác és Sárvár között a villamos felsővezeték sérülése miatt csak dízelvontatású szerelvények közlekednek, a villamos vezeték helyreállítása a kora délutáni órákra tehető.

Vas megye területén nincs elzárt település.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a pénteken napon is fenntartja a másodfokú, narancssárga riasztást Vas megye területén. A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t, folytatódik a havazás, a friss hóval fedett területeken pedig gyenge hóátfúvásokra kell számítani.

6:30 Éjszakai összefoglaló:

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának döntése alapján megerősített szolgálatot lát el a megyei műveletirányítás, valamint a megyei főügyelet.

Csütörtök reggel óta összesen 95 esetben került sor műszaki mentésre, melyből az esti órákra 46 beavatkozás tehető. A mentések során fakidőlésekhez, megbontott tetőszerkezetekhez, hófúvásban elakadt járművek mentéséhez riasztották a megye tűzoltó egységeit. A katasztrófavédelem részéről három hivatásos tűzoltó-parancsnokság 34 fővel és 10 szerrel, öt önkormányzati tűzoltó-parancsnokság 49 fővel és 10 szerrel, valamint hat önkéntes tűzoltó egyesület 25 fővel és 6 szerrel hajtotta végre a műszaki mentéseket.

5 helyszínen került sor, összesen 93 fő ideiglenes elhelyezésre Keléden, Celldömölkön, Répcelakon, valamint Sárváron két helyen, melyet a katasztrófavédelem és a rendőrség biztosított.

Az éjszaka folyamán a viharos szél kisebb fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban. A kimaradás 6 településen (Kőszegpaty, Pusztacsó, Nemescsó, Répcelak, Uraiújfalu, Vámoscsalád) összesen 577 fogyasztót érintett. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója intézkedett az áramszolgáltató felé az erők és eszközök haladéktalan átcsoportosításra, így 4 órát meghaladó, nagyobb mértékű áramkimaradás egyetlen településen sem volt.

Az esti órákban a rendőrség visszavonásig lezárta a 84-es főút Sárvár és Hegyfalu közötti, a 86-os főút Hegyfalu és a megyehatár közötti szakaszát, valamint a közútkezelő a rossz látási viszonyok és hóátfúvások miatt a Karakó és Jánosháza közötti mellékútvonalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!