2017.06.11. 17:25
Hőkön sült a főszereplő - Több mint hatszáz perecet készítettek, és kinyílt a veleméri tündérkert
VELEMÉR - A hőkön sült perec különleges péksütemény: az íze miatt, meg azért is, mert külön ünnepe van a községben. A gyümölcsfák helyben már adottak, néhány év múlva saját pálinkát kínálhatnak a perec mellé.
- Olyan 140 kilogramm lisztet gyúrtunk föl, ebből körülbelül 650 perec készült - sorolta a számokat Soós Kálmánné alpolgármester. Két kemencében sültek ki a perecek, hiszen előre is készültek az asszonyok, nem bírták volna a kiszolgálást, olyan sok volt az érdeklődő. Vasárnap a helytörténeti kiállítás épületében minden látogató nyomon követhette, mi is az őrségi hőkön sült perec titka.
Gyakorlatilag a forró kemence feneke a "hők" vagy "hőkő". Amikor azon sül a perec, vastag lesz az alja, de tartja a fonott formát. Tejes, lágy ízű, gyakorlatilag mindenhez való, amihez kalácsot, és ahhoz is, amihez sós finom pékárut enne az ember. Régen a lakodalmak idején pálinkával kínálták reggelire, de tökéletes húsételek mellé is. Ették búcsú idején, aratáskor is.
Soós Kálmánné alpolgármester készítette és árulta is a hőkön sült perecet
Fotó: Szendi Péter
Mindezt hallhatták és láthatták is az érdeklődők a kilencedik Veleméri Perec Fesztiválon és Őrségi Szentháromság-napi Búcsúban. Volt bőven vásárfia, textil- és csuhéáru, válogathattak az érdeklődők, miközben a nyári időt élvezték - persze perecekkel a kézben.
Ezúttal még színesebb volt az ünnep: ugyanis fákat mutattak a velemériek, nem is akármilyeneket. Paraszt barack, pálinkafa, zöld ringló, nyári fontos: ezek a nevek szerepeltek az egyik sorban a veleméri tündérkertben. Ez a sokadik kert Vas megyében, ahol őshonos gyümölcsfákat gyűjtenek össze, ültetnek és gondoznak - viszont ilyenhez hasonló nincs.
Nem milliós, még csak nem is százezres nagyságrendű pályázati forrást használtak a kialakításához, hanem önerőből hozták létre a kertet.
- Gyakorlatilag a közmunkások vetették fel, hogy kezdenünk kellene valamit ezzel a füves területtel - idézte fel Balogh Ernő, Velemér polgármestere.
Albert Attila a csuhébabák között válogatott
Fotó: Szendi Péter
Tavaly vágtak bele a munkába: elkerítették a területet, 180 gyümölcsfát ültettek. 20-24 darab fa száradt el, és a kemény téli fagy is megtette a hatását. Pótolják majd a ki-esett egyedeket, és cseperedhet tovább a kert. Hogy mi lesz a majdani terméssel, azt még nem tudni. Balogh Ernő polgármester azt mondta, talán lesz pályázati lehetőség, amellyel valamilyen gyümölcsfeldolgozót építhetnek. Vagyis lehet, hogy hamarosan veleméri aszalvány, lekvár vagy pálinka készül - akár a hőkön sült perecek mellé.
- Bölcs dolog kertet alapítani, hogy ne vesszen el nagyapáink értéke, a gyümölcstájfajták - mondta V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára a perecünnepen és kertavatón.
A politikus emlékeztetett arra, hogy az elmúlt száz évben a világon a kultúrfajták 75 százaléka elveszett, és veszélyes, ha az ember csak néhány zöldség- és gyümölcsfajtát fogyaszt napi rendszerességgel. Azonban a gyümölcsfajtákat nemcsak génbankokban kell gyűjteni és őrizni, hanem szükség van az ilyen tündérkertekre.
A veleméri kertre Ozsváth Imre református lelkipásztor kért áldást vasárnap délután. A Zsoltárok könyve 90. fejezetéből idézett: "Kezeink munkáját tedd maradandóvá".