Hírek

2009.05.13. 02:24

Hosszabb lett a várakozási idő a körmendi kórházban

Körmend - Az egészségügyi közszolgáltatás ellátásának értékeléséről évente legalább egyszer beszámolót kell készíteni, és azt ismertetni kell a képviselő-testülettel. Erre került sor a legutóbbi testületi ülésen is.

Bajdó Bettina

Az egészségügyi és népjóléti bizottság előterjesztése alapján évente kétszer foglalkozik a testület a beszámolóval, mely most 2008. augusztus 1. és 2009. január 31. közötti időszakra terjed ki. Az előző időszakhoz képest a kórház struktúrája nem változott. A fekvőbeteg-ellátást 77 aktív ágyon, belgyógyászati, sebészeti, szülészet-nőgyógyászati részlegek látják el. Húsz ágyon krónikus, 45 ágyon pedig rehabilitációs kezelés folyik. A betegellátás bővült az egynapos sebészet, egynapos gasztroenterológia és az egynapos nőgyógyászat lehetőségével.

- A fekvőbeteg-ellátás területén a betegfelvétel 9 százalékkal nőtt, a rehabilitációs ágyak kihasználtsága 45-50 százalékos - olvasható a jelentésben. Az átlagos ápolási idő három százalékkal több. Az elvégzett műtétek száma 848-ról 1002-re emelkedett, ezen belül a sebészeti műtéteké 36 százalékkal nőtt, míg a nőgyógyászat esetében öt százalékkal csökkent.

A járóbeteg szakellátás területén a konzíliumok száma 21 százalékkal nőtt. Az ellátott betegek eseteinek száma 11 százalékkal, a gondozóban ellátottak száma 24 százalékkal emelkedett. Mindezekből megállapítható, hogy a járóbeteg-ellátás az elmúlt időszakban tükrözi a struktúra-átalakítást, valamint az országosan is tapasztalható tendenciát.

A járóbeteg-ellátás területén decemberben betegelégedettségi vizsgálatot tartottak, melynek kapcsán az 5628 ellátottból 241-en adták le a kérdőívet. E szerint a várakozási időt túl hosszúnak találták, ugyanakkor hét kivétellel ismételten a kórházat választanák a kezeléshez.

A képviselő-testület által felújításra megszavazott 15 millió forintos összeget már átutalták a kórház számlájára. Az összegből tetemhűtőt és a hozzá tartozó emelőberendezéseket vásárol a kórház, mely megközelítőleg négymillió forintba kerül. Emellett kisebb felújítási munkák is várhatók a boncteremben. A szülőszoba felújításának tervezése a boncterem befejezése után kezdődik, a 15 millió forintból fennmaradó összeg ismeretében.

Dr. Németh Attila igazgató a kórház képviseletében képviselői kérdésre reagálva megerősítette a korábban már többször elmondottakat, hogy a kórháznak nincs köze a problémákkal küzdő HospInvest Kft.-hez. A működtetést végző Medisyst Kft. teljesen más elvi alapon végzi tevékenységét. Míg a HospInvest Kft. a tb-kasszából finanszírozta a működtetést, addig a Medisyst Kft. jelentős forrásokat fordít erre a célra. A belgyógyászati területen pedig megoldják a távozott orvosok pótlását, ez nem okozott és nem is fog problémát okozni a betegellátásban - hangsúlyozta az igazgató.Tizenötmillió forintból újulhat meg a szülészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!