Hírek

2009.05.11. 13:25

Hova tegyük a gyereket nyáron? - táborozási lehetőségek Vas megyében

Körkép – Sport-tábor 7 ezer forintért, kalandos indiántábor 29 ezerért, vagy focitábor 40 ezerért. Az, hogy milyen táborban küldjük gyermekünket csak a pénztárcánk vastagságától függ. Körbenéztünk, hogy mit és hol kapunk, illetve mennyiért.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A nyári táborozásnak az elmúlt évtizedekben nagy hagyományai voltak. Manapság már kevésbé jellemző, hogy egy iskolai osztályból a gyerekek 80 százaléka táborba megy a nyár alatt. Azért így is sok diák költözik ki a családi fészekből pár napra a nyári szünetben, vagy tölti el idejét egy napközis táborban sporttal, kézműves foglalkozásokkal vagy épp indiánná válással. Cikkünkbe összegyűjtöttünk több táborozási lehetőséget s a kapcsolódó tartalmakból is további táborokat ismerhetnek meg.

- Szombathelyi viszonylatban mondhatjuk, hogy sok a fóka és kevés a hal - azaz egyre több szervezet, illetve magánszemély táboroztat, de egyelőre azért még kiegyenlített a helyzet. Nálunk sok a visszatérő gyerek, az elmúlt évek adataiból az tűnik ki, hogy nagyjából mindig ugyanannyi gyerkőc vesz rész a habitusának megfelelő programokon - mondta el Kiss Andrea, az Agora Gyermekek Háza szakági igazgatója.

Az igazgató kérdésünkre azt is elmondta, hogy az Agora inkább a gyerekek adott olvasmányaihoz igazodó, a gyerekek körében népszerű meséket és amolyan tredeket feldolgozó témájú táborokat indítanak. 

- Ha nálunk tavaly kalóztábor volt, akkor idén biztos, hogy nem lesz, hiszen sok gyermek visszatérő táborozó, és inkább változatos programokat nyújtunk.



A táborok felejthetetlen élményekkel gazdagítják a gyerekeket - Kép forrása: recsk.hu

Az iskolák körében népszerű a felsőcsatári gyermeküdülő, ismertebb nevén a "csatári kőház". Az 57 férőhelyes üdülőház üzemeltetője az Agora Kulturális Központ, de a gyermekek táborozatását, az iskolák, az alapítványok, illetve a "bérlők" szervezik meg. A kőház esetében elő-fő- és utószezonra kell számítani, idén már várólistát vezettek be a nagyszámú érdeklődés miatt. Elő- és utószezonban 3-4 napos erdei iskolákat tartanak leginkább, főszezonban 6-7 napos turnusokra érkeznek az osztályok.

Nyári Táborok:

Ha nem szeretnénk, hogy a gyerkőcök ellustuljanak a nyár folyamán, akkor elküldhetjük őket egy sporttáborban. Ha mozgás helyett inkább a gombfűzés vagy a szalvétatechnika érdekli őket, akkor befizethetjük kézműves táborba is, ahonnan minimum egy csuhébabával fog hazaérkezni, ha nem többel. Azon gyermekek, akik felfedezték már magukban a művészt, a kézműves táboron túl, alkotó táborban is részt vehetnek, szőhetnek, fonhatnak, nemezelhetnek és még sorolhatnánk. Akad lehetőség a környéket megismertető barangoló táborra is, a Kistücsök táborban a természet és a környezet védelmére nevelik a gyermekeket. A Mátyás Király udvara táborban a reneszánszhoz kerülnek közelebb a lurkók, a Savaria apraja-nagyja táborban Szombathellyel ismerkedhetnek meg a gyerekek, míg a Hegyen-völgyön túra táborban állóképesség javító kirándulásokon vehetnek részt.

Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat – Tel.: 06-94-501-612
Részvéti díj: 7000 forint/gyermek (napközis tábor)


Azok a gyermekek, akik szeretnének ifjú indiánokká válni egy hétre, a Tipicamp indiántáborba látogathatnak el. Az indián tábor 3 fő szabálya: Tégy valami jót mindennap!
Gyarapítsd a természet szépségeit! Játszd becsülettel az Élet játékát!
Az önkéntes indiánok részt vehetnek gyalog- és kerékpártúrákon, kincskereső kalandtúrán, kenuzhatnak, lovagolhatnak, van íjászat, kézműveskedés, sütés-főzés, zenélés és filmnézés, természetesen Gojko Mitic-el a főszerepben. Ezenkívül még temérdek szabadidős tevékenység és kaland várja a gyermekeket.

Holdfényliget – Az Alpokalja kalandkertje –
Honlap
Részvételi díj: 23 ezer (napközis tábor) és 29 ezer forint (bentlakásos tábor)


A 7-12 éves korosztályt várja a Ludas Matyi mókatábor, ahol ellátogatnak a gyerekek Matyi falujába, eljátszzák a Ludas Matyi történetét és játék mellett még hamuban sült pogácsát is készítenek. A Szemfüles felfedező táborban a városban tesznek felfedezéseket a gyerekek a föld felett és alatt, kirándulnak, strandolnak és rongyos divatbemutatót is tartanak. A Fürkész természetbarátok táborában az állatokat és a természetet vizsgálják meg nagyítóval a gyerkőcök, a Titkok nyomában rejtélykutató táborban pedig kincs nyomába eredhetnek a lurkók. A Zöldbőrű Ogrék táborában Shrek mindennapjait idézik fel a gyerekek, az állatbarát táborban pedig a kisállatokkal ismerkednek a gyermekek. A 4-7 éves óvodások részére indul Fürkésző tábor, Titkok nyomában tábor és Ogre tábor.

Agora Gyermekek Háza - napközis táborok - Tel.: 06-94-512-370
Részvételi díj: 11 ezer forint



Mozogni szerető 6-12 kor közötti gyermekeket várnak egy kis Kalandra a Kaland táborba. A gyerekek kézműves táborban barangolhatnak a képzőművészet világában és a sporot űző ifikre a kosaras tábor vár a Falco utánpótlás edzőivel.

Savaria Ifjúsági Centrum - napközis táborok -
Honlap
Részvételi díj: 12 ezer forint


A Vas megyei focista lurkók is készülhetnek a nyári táborozásra, hiszen Szombathelyen indul nyári focitábor is. Sport, élmény, kaland és szórakozás a szombathelyi Illés Akadémián, ajándékként pedig mez, nadrág és sportszár jár a gyerkőcöknek.

Illés Akadémia  –
Honlap
Részvételi díj: 25 ezer forint (napközis) és 40 ezer forint (bentlakásos)

További táborozási lehetőségek a kapcsolódó anyagokban. Amennyiben szeretné ön is feltünteni ebben a (teljesség igénye nélkül íródott) összefoglaló cikkben a Vas Megyében szervezendő nyári táborozási lehetőségét, kérjük küldje el címünkre és a levél tárgyaként a "nyári tábor"-t jelölje meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!