Hírek

2016.09.08. 19:35

HPV: Idén is oltják a lányokat - Keddig igényelhetik a hetedikesek szülei a vakcinát

Szombathely - Szeptember 13-áig igényelhetik a hetedik osztályos lányok szülei a HPV vírus elleni, térítésmentes oltást gyermekeik számára.

Szombathelyi Médiaközpont

A vakcina elsősorban a méhnyakrák ellen nyújt nagyfokú védelmet. Eddig országszerte több mint 70 ezer fiatal lány kérte és kapta meg a védőoltást.

Harmadik éve érhető el az államilag támogatott, ingyenes HPV elleni oltás a 12. életévüket betöltött lányok számára. Vas megyében tavaly a jogosultak 70 százaléka élt a lehetőséggel. Ahogy a többi intézményben, úgy a Derkovits Gyula Általános Iskolában is a tanév eleji értekezleten tájékoztatták a szülőket az oltásról. Még néhány nap hátra van az igénylés határidejének lejártáig, de tavalyhoz képest már most többen nyilatkoztak úgy, hogy kérik a vakcinát.

- Két hetedik osztályunk van 27 lány tanítvánnyal, akik már betöltötték a 12. életévüket, tehát jogosultak az oltás igénybevételére. Folyamatban van az igénylőlapok visszahozatala, idáig a tanulók 73 százaléka kérte az oltást - tájékoztatott Kovács Péterné igazgató.

A humán papilloma vírusnak több száz fajtája létezik, közülük több okozhat méhnyakrákot. Az oltás a legveszélyesebb típusok ellen nyújt 93 százalékos védelmet. A vírus szexuális érintkezés útján terjed, így azoknak a lányoknak ajánlott a vakcinát beadni, akik még nem kezdtek nemi életet élni. A kétadagos oltást októberben és márciusban adja be az iskolaorvos. Érdemes kérni, annál is inkább, mert a patikában megvásárolva akár 100 ezer forintba is kerülhet az oltóanyag.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika oltást ad be. Legalább nyolc éven át védelmet nyújt a HPV-vírusfertőzés ellen a vakcina, amelyet eddig országszerte több mint 70 ezer fiatal lány kért és kapott meg     Fotó: Unger Tamás

- Mindenképpen ajánlatos a leánygyermekeknek a méhnyakrák elleni védelem, illetve egyéb, a HPV-vírus okozta elváltozások megelőzése érdekében - mondta el dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos.

A méhnyakrák hazánkban a nőket érintő második leggyakoribb daganattípus, évente 1500 új esetet diagnosztizálnak. Időben felfedezve gyógyítható, mégis évente átlagosan 400-an halnak bele. Az oltás legalább nyolc éven át védelmet nyújt a HPV-vírusfertőzés ellen. A megelőzés fontos eszköze a későbbiekben is a szűrésen való rendszeres részvétel és a felelős nemi élet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!