Hírek

2015.03.07. 10:20

Hűek maradnak az ökoiskola címhez

Magyarlak, Csörötnek - A Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola tanulói a közelmúltban szép sikereket értek el különböző természetismereti versenyeken. Az iskolában mindig is nagy hangsúlyt fektettek a környezet védelmére.

Bajdó Bettina

A Szentgotthárd és Térsége Iskola Magyarlak-Csörötnek Általános Iskola tanulói a közelmúltban szép sikereket értek el különböző természetismereti versenyeken. A Nemzeti Környezetügyi Intézet Herman Ottó halálának 100. évfordulója alkalmából emlékversenyt szervezett, melyre a tagintézmény két pályázati anyaggal is nevezett - tudtuk meg Tóthné Köncz Valéria tagintézmény-vezetőtől. Hozzátette: a hatodik osztályosok egy sokoldalú testet készítettek, amelynek oldalain a polihisztor életének és munkásságának egy-egy mozzanatát mutatták be személetesen, különböző technikák alkalmazásával. A nyolcadik osztályosok pedig egy albumba rendezték a híres természettudósról szerzett információkat. A képzőművészeti alkotás első, az emlékalbum második helyezést ért el. A tanulók segítője Kovács Zsuzsanna tanárnő volt. Az osztályközösségek értékes díjazásban részesültek: ötnapos erdei táborban vehetnek részt áprilisban a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

A tagintézmény-vezető elmondta még, szintén egy sikeres pályázatnak köszönhetően az iskola harmadik és negyedik évfolyamos tanulói egy hetet tölthetnek el májusban a somogyszobi erdei iskolában, ahol a kisiskolások érdekes programok, túrák és kirándulások során Somogyország kincseivel ismerkednek meg az „égig érő tanteremben".

A hatodikosok egy sokoldalú testet készítettek, oldalain a polihisztor életének és munkásságának mozzanatait mutatták be személetesen. Fotó: Némethné Orbán Szilvia

Más szép eredmény is született az elmúlt időben: az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett „Nyitott szemmel a természetben" című természetismereti vetélkedőjátékon az „Énekes madarak" csapata (Dzsida Anna, Jandrasics Eszter, Nagy Nóra, Sandó Annamária) harmadik helyezést ért el. Az ökoiskola már készül a következő programjára, melynek során a Rába- tanösvény információs táblája kerül átadásra a víz világnapja alkalmából.

Az ökoiskolában nemcsak a tanításban érvényesülnek a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának elvei, hanem az iskolai élet minden területén is szem előtt tartják a környezettudatosságot. Az intézmény az elmúlt években elkezdett fejlesztések (tündérkert, szelektív hulladékgyűjtő program, iskolakert, madárbarát kert) és a tavalyi tanévben bevezetett Ökoiskola Program eredményei alapján kapott meg egy országos elismerést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerést az „Ökoiskolai címet" tavaly vehették át. Akkor azt ígérték: a cím elnyerése további inspirációt ad a környezeti nevelés iskolai kiszélesítéséhez, s egyben bázisként, módszertani terepként is szolgál majd az iskola a környék óvodái és általános iskolái számára. Ígéretüket be is tartották.

A környezet sokat segít a nevelésben

A Szentgotthárd és Térsége Iskola magyarlak-csörötneki tagintézménye szinte összekapcsolja a majdnem egybeépült Csörötneket és Magyarlakot. Vonzó a közvetlen környezete is: előtte romantikus park, mögötte tágas zöldterület és szilárd burkolatú sportpálya. Ilyen környezetben szinte lehetetlen nem a természet szeretetére, megóvására tanítani a gyerekeket. Akik az eredmények alapján fogékonyak is erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!