Hírek

2009.09.02. 02:27

Hulladékgazdálkodás: fokozatosan érik el a kitűzött célokat

Répcelak - Az elérendő célokat is meghatározták a képviselők a város és négy szomszédos község számára korábban készített, idén felülvizsgált hulladékgazdálkodási tervben.

Balla Emőke

Répcelak és négy környékbeli község - Csánig, Nick, Uraiújfalu és Vámoscsalád - számára az MTESZ Vas Megyei Szervezete készített hulladékgazdálkodási tervet még 2004-ben. A városatyák a terv idei felülvizsgálatához kapcsolódóan beszámolót hallgattak meg a legutóbbi ülésükün a dokumentumban meghatározott teendők végrehajtásáról.

A helyi hulladékgazdálkodási terv igazodik a Nemzeti Környezetvédelmi Programban megfogalmazott célokhoz; a hulladékgazdálkodásban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, szorgalmazza a települési hulladékok elkülönített begyűjtésének jelentős növelését, amit a helyi terv a szelektív szemétgyűjtés beindítása révén tud elősegíteni. 

A Répce-parti kisváros környezetvédelmi programjában a hulladékgazdálkodás témakörében prioritást élvez például a települési szilárd hulladék szelektív gyűjtési és kezelési rendszerének kiépítése, a veszélyes hulladékok begyűjtési arányának növelése, a szennyvíziszapok, valamint a települési zöld- és biohulladékok komposztálással történő hasznosítása. 

A célok elérését elsődlegesen tudatformálással, ismeretterjesztéssel kívánja elősegíteni az önkormányzat. Ezt követi a csatornahálózat bővítése, a szelektív gyűjtési rendszerek bevezetése, a régi lerakók felülvizsgálata, a biológiailag lebomló szerves hulladék elkülönített kezelése, illetve Répcelakon egy-két hulladékudvar létesítése.

A város közigazgatási területén már kialakítottak öt gyűjtőszigetet. Szelektíven gyűjtheti a lakosság a papír-, a műanyag- és üveghulladékot. A településre beszállított hulladék mennyisége a többszörösére nőtt. Az építési és a bontási hulladékot viszont jelenleg nem lehet városon belül elhelyezni. Az erre a célra kijelölt legközelebbi hely Sárváron található, de létesült lerakóhely Vönöckön és Sótony határában is. A répcelaki szennyvíztisztítóra csak a város csatornája van rákötve, a tisztított víz befogadója a Répce. Tervben van egy hulladékudvar, továbbá építési törmelék fogadására alkalmas előkezelő hely kialakítása a kisvárosban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!