Hírek

2009.09.30. 02:25

Húsz bográcsban rotyogott finom és illatos egytálétel

Hegyhátszentjakab - Halat, vadat, s mi jó falat címmel főzőversenyt szerveztek az őrségi településen. A bográcsokban finomabbnál finomabb ételek rotyogtak.

Varga Nóra

A hegyhátszentjakabi önkormányzat, valamint a Vadása Faluszépítő Egyesület kezdeményezésére fergeteges programnak lehettek tanúi az Őrségbe látogatók a falu iskolájának udvarára betekintve. Hagyományteremtő szándékkal jött létre a főzőverseny, s a már messziről érezhető fenséges illatok, a felszálló füstjelek ellenállhatatlanul arra ösztönözték a látogatót, hogy betérjen egy jó falatra. A felhívásra tizenhét csapat jelentkezett, húsz étel főtt húsz bográcsban. Három kategóriában lehetett nevezni a versenyre. Halat, vadat, s mi jó falat (ebbe minden beleférhetett a levestől a desszertig) főzhettek az alkalmi szakácsok. Egy kitétel volt, szabadtűzön kellett elkészíteni az étkeket.

Babos-csülkös pacal, tárkonyos sertésragu, harcsapaprikás túróscsuszával, ráksaláta, vadpörkölt dödöllével, öt tyúkból és egy kakasból húsleves, töltött káposzta füstölt disznófarokkal díszítve, őrségi csíkos tokány nyulicával - néhány azok közül az ételek közül, amelyek elkészültek Hegyhátszentjakabon.

Érdekesnél érdekesebb neveket választottak maguknak a csapatok: Finom falat; Három kukta, de nem bukta; Vadásai vidrák; Alultápláltak csapata; Nagyfalat; Maggi - ezt megfőztük; A zenekar; Negyvenes jubilálók; Konyhatündérek; Polgármester és brigádja; B51; szakÁCSOK; Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület; Tabo; Budapesti ördögök; Budapesti halak; valamint Budapesti vadállatok.

Vad kategóriában az első helyet a Maggi, ezt megfőztük elnevezésű csapat vadpörköltje dödöllével érdemelte ki. Hal kategóriában a dobogó legfelső fokára a Budapesti halak csapata állhatott fel, tagjai készítették a harcsapaprikást túróscsuszával. S mi jó falat kategóriában a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület tárkonyos sertésragu levese kapta a legtöbb pontot.

A megmérettetésben részt vevő mindegyik csapat díszes-míves oklevélben részesült, de a szervezők különdíjakat is kiosztottak.

A zsűri tagja volt Kovács Endre, a Vas Megyei Közgyűlés tagja, a szociális és egészségügyi bizottság elnökhelyettese, Magyar Zoltán, az egyik zalaegerszegi hotel vezető szakácsa, Tolvaj Csaba, a Magyar Szálloda Szövetség tagja, valamint Felsőjánosfa és Őrimagyarósd Faluszépítő Egyesület elnökei, Balogh Tamásné és Varga Gézáné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!