Hírek

2014.09.03. 09:53

I. fokú árvízvédelmi készültség van a Rábán

Az újabb csapadékok hatására a Rába szentgotthárdi szakaszán megállt az apadás, és emelkedett a vízszint. A Pinkán és a Strém patakon is kisebb vízszintemelkedés következett be. Jelenleg I. fokú árvízvédelmi készültség van, Körmend alatt völgyi elöntésre kell számítani - tájékoztatott a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője.

Farkas Eszter

Gaál Róbert elmondta: hétfőn a délutáni óráktól átmenetileg megszűnt a csapadéktevékenység a Rába és a Mura vízgyűjtő területein, de kedden a kora reggeli óráktól dél-kelet felől egy újabb csapadékosabb zóna érte el a vízgyűjtőket. Egész nap, változó intenzitással, tartósan esett az eső. A Rába külföldi vízgyűjtőjére estek a kisebb mennyiségek, míg a magyar részre 25-30 mm eső esett.

Körmendnél szivattyúzzák a felgyülemlett csapadékvizet a NYUDUVIZIG szakemberei.

A Mura vízgyűjtőjének felső részére szerdán kora reggelig területi átlagban további 20 mm csapadékot regisztráltak, míg a Graz alatti részre ennél valamivel többet, 25-30 mm-t. Kedden a kora reggeli óráktól dél-kelet felől egy újabb csapadékzóna érte el a helyi vízkárral (Kebele, Principális) érintett térséget is. Késő estig váltakozó intenzitással esett az eső. Szerda reggelig a helyi vízkárral érintett vízgyűjtőkön 25-35 mm közötti csapadékok hullottak.

Szilágyi István meder és gátőr szerint nem várható jelentősebb árhullám.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzései szerint szerda kora délutántól csütörtök reggelig újabb esők várhatóak. Területi átlagban a teljes Rába vízgyűjtőre 10 mm-t, a Mura vízgyűjtőjére 15 mm-t prognosztizálnak. A Graz alatti részen záporok, zivatarok kialakulására is számítani lehet (lokálisan: 30 mm is előfordulhat). A helyi vízkárral érintett területeken átlagosan 10 mm csapadék valószínű, de lokálisan nagyobb mennyiségek is előfordulhatnak. A hét további részében területi átlagban már számottevő csapadék nem várható.

Útlezárás a Molnaszecsőd - Döröske mellékúton van az átfolyó árvíz miatt.

Az újabb csapadékok hatására a Rába szentgotthárdi szakaszán megállt az apadás, és 30 cm-t emelkedett a vízszint. A Pinkán és a Strém patakon is kisebb vízszintemelkedés következett be. Az érkező többlet vízhozam hatására a Szentgotthárd felől érkező Rába árhullám tetőzése Körmend térségében kissé elhúzódott, így a Rába Körmenden kedd éjfélkor tetőzött 355 cm-rel Az I. fokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van. Gátőrök és a vízügyi szakemberek továbbra is folyamatos járőr és figyelőszolgálatot tartanak, a vízmércék leolvasása a fokozatok előírásainak megfelelően történik.

Körmend alatt völgyi elöntésre kell számítani. A Molnaszecsőd-Döröske összekötő utat szerda éjszaka a vízátfolyások miatt le kellett zárni. A hidrológus szakemberek számításai szerint lassú apadásra kell számítani, ma reggelig csak 5 cm-t csökkent a folyó vízállása. (Jelenleg 348 cm). Sárvárnál azonban az árhullám fokozat alatti vízállással fog levonulni, várhatóan csütörtökön délelőtt 90±20 cm-rel. A Rábán továbbra sem javasoljuk a vízitúrázást!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!