Hírek

2013.07.17. 12:11

Idegen fizess? A családi vendégeskedés adómentes

Szombathely - Szombathelyen nem kell adóellenőrökre számítania annak, aki a nem a városban élő barátait, rokonait egy éjszakára vendégül látja.

Kupi Györgyi

Néhány hete nagy visszhangot váltott ki, hogy egyes településeken még a nyaralóban tartott kerti parti után „ottragadt" vendégek után is kutakodtak az önkormányzat emberei idegenforgalmi adót kérve. Az eset számos félreértésre adott okot, utánajártunk, mi a helyzet a megyeszékhelyen.

Ez az adófajta helyi adó, kirovását törvény szabályozza, amely nem új: 1990 óta érvényben van. Eszerint „idegenforgalmi adó fizetési kötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát tölt el. A törvény szerint (például) nem kell a 18 év alattiknak, vagy a városban munkavégzés, tanulás céljából tartózkodóknak idegenforgalmi adót leróniuk.

A város legnagyobb rendezvénye a Savaria karnevál. Ilyenkor több tízezren érkeznek a városba. Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzat a város területén idegenforgalmi (turisztikai) szálláshellyel rendelkező és azt üzleti céllal működtető, regisztrált vállalkozásokat és magánszemélyeket tekinti az idegenforgalmi adó beszedésére, bevallására és befizetésére kötelezettnek. Részükre a helyi adókról szóló rendeletünkben az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartás vezetését írtak elő – tájékoztatta a Vas Népét a polgármesteri hivatal.

Kérdésünkre elmondták, hogy nem kell idegenforgalmi adót fizetnie azoknak, akik egy-egy éjszakára fogadják nem szombathelyi rokonaikat, barátaikat, vagy akár egész nyáron náluk üdül felnőtt unokájuk. Az albérlők és szívességi lakáshasználók után sem kell idegenforgalmi adót fizetni Szombathelyen, akkor sem, hogyha se nem tanulnak, se nem dolgoznak. A városban az idegenforgalmi adó összege az idén naponta 420 forint, amit a szállásadó szed be, és ő is fizet be a önkormányzat kasszájába. Tavaly 14 millió forint folyt be ebből az adóból, ennél kevesebbet, több, mint 13 millió forintot terveztek, és az idén is ennyire számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!