Hírek

2017.01.18. 15:15

Így élvezik a szombathelyiek a szánkózást az Emlékmű-dombon

A tartós hidegnek köszönhetően sokáig élvezhetik a megyeszékhely lakói a csúszkálást az Emlékmű-dombon. Bár a hó mostanra kicsit megjegesedett, ez sem tarja vissza a lelkes szánkózókat. Sőt, ettől még jobban csúszik!

Vadas Krisztina

Január első hétvégéjén hullott le az első nagyobb mennyiségű téli csapadék Szombathelyen. Az akkor keletkezett hótakaró már sokakat kicsábított az Emlékműnél lévő szánkópályára: mindenki örült, hogy végre valóban ki lehet élvezni a téli szabadidős tevékenységeket. A tartós hidegek pedig lehetővé tették, hogy még élvezetesebb legyen a siklás a dombon: a Szova Zrt. beindította a hóágyút, amely napokon át gyártotta a mesterséges havat. Szerencsére ez azóta sem olvadt el, máig használható a pálya. Régen volt példa arra, hogy ilyen sokáig hódolhattunk a megyeszékhelyen a téli sportoknak: még esténként, lámpafénynél is tele a terep.

 

De nem csak a családok, barátok járnak ki együtt szánkózni, az iskolák, óvodák is szívesen viszik ki csoportjaikat hétköznapokon, hogy szórakozással egybekötve átmozgassák diákjaikat. Szerda délelőtt épp egy középiskolás csoport hagyta el a terepet, mikor kimentünk körülnézni, most mennyire alkalmas szánkózásra a pálya. Jelentjük: kicsit jeges már helyenként, de nagy részét még mindig hó borítja. Akik kint voltak, elmondták, bár veszélyesebb kicsit, hogy foltokban fagyos, de sokkal jobban csúszik, így élvezetesebb a szánkózás. Egy kis odafigyeléssel pedig minden sérülés elkerülhető.

Ottjártunkkor épp a Perintparti Szó-Fogadó Waldorf Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei vették birtokba a domboldalt. Be kell vallani: mi épp hogy felbotorkáltunk a csúszós talajon a tetejére. Ezzel szemben a gyerekek minden félelemérzet nélkül szaladtak felfelé, lefelé. A játék izgalma teljesen áthatotta őket, mit sem foglalkoztak az esetleges hátráltató tényezőkkel. A negyedikesek tanítónője, Kányai Mirella elárulta, nem először jöttek ki a gyerekekkel szánkózni. - Nagyon fontosnak tartjuk a mozgást, a szánkózás pedig szórakozás, játék és sport egyben. Most már másodszor hoztuk el csúszkálni a gyerekeket, és ha továbbra is alkalmas marad az idő, akkor biztosan kijövünk még - mondta el a tanítónő.

Mindeközben a kiscsoportosok az Emlékmű túloldalán, a kisebb lejtőn csúsztak hason, háton, ülve, pörögve-forogva, ahogy csak épp kedvük tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!