Hírek

2015.11.03. 12:32

Így kerülhetjük el a szabadtéri tüzeket! A kerti égetés szabályai

Javában tombol az ősz, színekbe öltöztek a fák, ami arra sarkallja az embert, hogy hatalmas sétákat, kirándulásokat tegyen az ilyenkor is csodaszép erdőkben.

Nem örülünk viszont ennyire a kertünkben lehulló megsárgult faleveleknek, hiszen beterítik az udvart, nem tudjuk hova tenni, így legtöbb esetben elégetjük őket. Ilyenkor is gondolni kell azonban a biztonságos égetésre!

Az ősz beköszöntével mindenki szívesen tevékenykedik a kertben, felkészül a télre, eltávolítja az elszáradt ágakat, a veteményes maradványait, és egy kupacba gyűjti a gyümölcsfák lehulló levelét. De mit is lehet tenni a növényi hulladékokkal? Egyik célszerű megoldás a komposztálás lenne, hiszen ezzel tápanyagdús talajt lehet biztosítani a növények számára, viszont jellemzőbb a maradványok, levelek elégetése. Ilyen esetben különösen figyelni kell arra, hogy mikor, hol és milyen körülmények között égetünk.

Elsőként azt kell szem előtt tartanunk, hogy főszabály szerint tilos szabadtéren égetni. Így tehát a belterületi, kerti égetésre csak akkor van lehetőség, ha azt külön önkormányzati rendelet megengedi. Fontos, hogy mielőtt udvarunkon tüzet gyújtunk, járjunk utána a helyi szabályozásnak, amely pontosan meghatározza, mely időszakokban, mely napokon és mely időkeretben van lehetőség a tűzgyújtásra. Ha nincs erre vonatkozóan helyi önkormányzati rendelet, az égetés szigorúan tilos.

Itt azonban még nem ért véget a tűzvédelmi szabályok sora, hiszen az sem mindegy, milyen feltételek mellett fogunk hozzá a munkálatokhoz. Kiemelten fontos, hogy lehetőleg úgy válasszuk meg az égetés helyét, hogy ne legyenek a közelben fák, bokrok, száraz növények, amelyekre a lángok könnyen átterjedhetnek. Fontos továbbá, hogy szeles időben ne gyújtsunk tüzet, hiszen ha a szél az égő leveleket felkapja, a tűzrakás környezete, vagy akár a szomszéd udvara is hamar lángba borulhat. Éppen ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a tüzet! Talán az egyik legfontosabb szabály mind közül az az, hogy az égetést soha nem szabad megkezdeni anélkül, hogy ne helyeznénk készenlétbe az oltásra alkalmas eszközöket. Legjobb, ha megfelelő mennyiségű vízzel, homokkal, és kéziszerszámokkal készülünk fel arra, hogy ne kerüljünk váratlan helyzetbe, és azonnal el tudjuk oltani a lángokat, mielőtt azok elszabadulnak. Amennyiben égetés közben támad fel a szél, fejezzük be a tevékenységet, oltsuk el a tüzet, és egy későbbi időpontban folytassuk a munkát. Ha tevékenységünket befejeztük, mindig győződjünk meg arról, hogy megfelelően eloltottuk a lángokat és biztonságosan hagyhatjuk el a területet.

Arról sem szabad megfelejtkezni, hogy az őszi színpompás erdő sokak kedvelt kirándulóhelye. Gyakran előfordul, hogy a túrázók figyelmen kívül hagyják az erdőkben, parkokban kihelyezett felhívó táblákat, amelyek a tűzgyújtás, tűzrakás tiltására vonatkoznak. Erdőterületeken a tűzgyújtáshoz az erdőgazdálkodó írásos engedélye szükséges, mely alól csupán a kijelölt tűzrakóhelyek képeznek kivételt. A tűzgyújtáskor az erdőben kirándulóknak is figyelni kell arra, hogy a tűz meggyújtása előtt tisztítsák meg a tűzrakóhely környékét a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre, ne hagyják felügyelet nélkül a lángokat, de a még ki nem hűlt parazsat, hamu sem, tartsanak készenlétben oltásra alkalmas eszközöket, és végül győződjenek meg arról, hogy valóban gondosan eloltották a tüzet. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a fenti szabályok betartására, a kerti égetéssel kapcsolatosan pedig tájékozódjanak a helyi önkormányzati rendeletekről!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!