Hírek

2017.02.26. 09:19

Így mulattak a vasi horvátok - A jó hangulatot hozták magukkal

Pénteken este tartották a Vas megyei Horvát bált. Idén a nardaiak látták vendégül a horvát nemzetiségieket.

Vadas Krisztina

A grádistyei horvátok idén is megtartották közös mulatságukat, idén Narda község volt a főszervező. Szinte kicsinek bizonyult a Tó vendéglő, mikor elkezdtek érkezni a vendégek: csaknem hatszázan jöttek el a bálra határon innen és túlról is. A horvát nemzetiségiek identitástudatát és hagyományőrzését mutatja az is, hogy nem csak az idősebb korosztály képviseltette magát, hanem nagyon sok fiatal is érkezett a társasági eseményre. Nem meglepő, hogy a konferanszié végig horvátul szólalt meg: szinte mindenki ismerte és beszélte a nyelvet.

A vendégeket többek közt dr. Hende Csaba, Szombathely és a hozzá tartozó horvát nemzetiségi települések országgyűlési képviselője, valamint Harangozó Bertalan kormánymegbízott is köszöntötte. Dr. Hende Csaba beszédében kiemelte: nagy érték, hogy a vasi horvát nemzetiség képviselői ennyire hűségesen ápolják hagyományaikat. Reméli ez a jövőben sem változik meg. Harangozó Bertalan hangsúlyozta: küldetés a Nyugat-Magyarországon élő és a határon túlra került horvátok összetartozásának erősítése, a közösség építése. A bál hozzájárul a magyar-horvát barátság és együttműködés megerősítéséhez, amelyre nagy szükség van. A köszöntők után kulturális műsort láthatott a közönség: népdalok csendültek fel, néptáncokban perdültek a lányok. Majd elkezdődött a hajnalig tartó vigadalom: mindenki mosollyal az arcán tért nyugovóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!