Hírek

2011.06.19. 19:00

Íjászok, lovasok, táncosok, középkori harcosok foglalták el Csempeszkopácsot

Nem volt szerencséjük vasárnap a csempeszkopácsiaknak. Délelőtt is, délután is esett az eső, s ez nem tette felhőtlenné a középkori vásárnapjukat a szép régi templom körül.

Némethy Mária


De érdeklődő azért így  is volt. Főleg gyermekes családok kóstoltak bele a régi falusi vásárok hangulatába Kopács egykori,  Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt XIII. századi, román stílusú temploma környékén. Az  országos hírű műemléket meg is lehetett tekinteni,  nyitva volt.

 

 Láttunk lovasokat, íjászokat, beszélgettünk fazekassal, fafaragóval, s akkor léptek színpadra  a győrvári Nefelejcs Néptánccsoport lelkes kis szereplői. Lemaradtunk ugyan  a Fekete Sereg déli bevonulásáról, de harci díszekbe öltözött vitézek  még délután is  fel-feltűntek a vásári forgatagban.

 

 Jó vásározókhoz méltón  ettünk is.  Langallót, amit egy   Dunakesziről jött fiatalember készített. A szülei révén  sokadszor jött  ide a nyugati végekre,  elárulta: szereti a csempeszkopácsi vásár hangulatát, a tartalmas szórakozást nyújtó csoportok fellépését.

  A perenyei férfikórus, a helyi színjátszók, Joós Tamás énekmondó, a táplánszentkereszti citerások, Némethné Baksa Eszti, az Őrség mesemondója szerepelt a délutáni kínálatban, s egy előadás is a rovásírásról.

 

Estére is terveztek programot bőven. Zene  Tarisznyás, Hangraforgó és Boglya együttes ,  táncház is.  Sokan tartottak ekkor az időjárástól. Minket egy újabb zuhé kergetett hazafelé,  fél 6 körül sokan hagytuk ott a vásárt. Pedig kíváncsiak lettünk volna arra:   vajon milyen értékes vásárfiákat sorsoltak ki a középkori jelmezben érkezőknek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!