Hírek

2015.03.16. 18:38

Ilyen a magyar lobogó

Szombathely – Első alkalommal rendeztek konferenciát a magyar zászló és címer napja alkalmából.

Szombathelyi Médiaközpont

Az Országgyűlés tavaly egy határozatában döntött úgy, hogy ezentúl március 16-a a magyar zászló és címer napja lesz. Ennek apropójából tartottak konferenciát a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által működtetett Őrvidék Házban. Cseppet sem mellékesen ez volt a civil szervezet bemutatkozó rendezvénye is. A több mint ötven fő befogadására alkalmas teremben egyetlen tűt sem lehetett leejteni, sokan voltak kíváncsiak az eseményre.

A konferenciát Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nyitotta meg, aki rávilágította arra, hogy a piros-fehér-zöld lobogó és a nemzeti címer az 1848/49-es forradalom és szabadságharc idején került használatba. Ezért is döntött az Országgyűlés az emléknappal kapcsolatban a március 16-ai dátum mellett.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke nyitotta meg a sok érdeklődőt vonzó konferenciát az Őrvidék Házban
Fotó: SZMK

A megnyitót követően olyan neves fővárosi előadókat hallhatott a közönség, mint például Bertényi Iván, Pandula Attila, Rácz György, Hidán Csaba vagy Töll László. A vasi történészeket Zágorhidi Czigány Balázs, Pál Ferenc, Kukor Ferenc és Takács Zoltán Bálint képviselték.

- Nagy örömmel mondhatom, hogy a rendezvényünkre igen sok érdeklődő jelentkezett. Ez talán nem is a véletlen műve, ugyanis neves, országos hírű előadók jöttek hozzánk. Ami pedig külön öröm: komoly aktivitást tapasztaltunk a hallgatóság oldaláról, azaz a nézők éltek a kérdezés, a párbeszéd lehetőségével. Ez a nap egyértelműen az összetartozásról szólt, amelyet a zászló és a címer egyébként is jelképez - foglalta össze a tapasztalatokat Farkas Csaba, az Őrvidék Ház igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!