Hírek

2015.06.22. 16:11

Ilyen ellátást kapnak a kismamák Ausztriában

Szombathely – Ausztriában a gyes összege akár 1000 euró is lehet havonta, és a családi pótlék is sokkal több, mint itthon. Az biztos: megéri kismamának lenni a szomszédban.

Lisztmayer Zsófia

A szombathelyi Makszin Melitta évek óta dolgozik Ausztriában, a szerelem is ott talált rá: párja osztrák állampolgár. Melitta egy kávézóban dolgozott, amikor megtudta, hogy anya lesz.

– Kint vannak még dohányzó éttermek, kávézók és szórakozóhelyek. Mivel nálunk is volt dohányzó helyiség, és a munkáltató nem tudta megoldani, hogy kismamaként ne érintkezzek a munkám során füsttel, ezért rögtön elmehettem az úgynevezett "Frühkarenz"-re, vagyis korai szülési szabadságra. Ezt a helyi "Krankenkasse", vagyis Egészségügyi Pénztárban engedélyezhetik a munkáltató kérésére – mondta el Melitta.

Melitta Oberwartba járt terhesgondozásra, társadalombiztosítási támogatással rendelkező orvoshoz. Mint megtudtuk, Ausztriában is vannak magánpraxisok, de a legtöbb doktort a tb is támogatja.

– Kerestem egy orvost, aki nagyon kedves és készséges volt, egy gyönyörű rendelőben fogadott, és semmit sem kellett fizetnem: az e-card-ra, vagyis a tb-kártyára ment az ellátás. Nem sokkal később Szombathelyen is elmentem a rendelőintézetbe, hogy tudjanak rólam, mivel félig itt lakunk, de katasztrófa volt. Délig volt terhesgondozás, 11 óra 20 perckor rám szóltak, amikor odaértem: mit képzelek, hogy az utolsó pillanatban megyek oda? Hozzáteszem, rajtam kívül senki nem volt a váróban. Soha többet nem mentem vissza. Míg kint mosolyogva üdvözölnek, és megkérdezik, hogy vagy, itthon a nővérnek az első szava az volt: "Hát maga? Mit keres itt?" – tette hozzá Melitta.

Melitta kisfia, az öt hónapos Milán édesapja révén osztrák állampolgár lett Fotó: Makszin Melitta

Melitta és párja az oberwarti kórházat választották a szülés helyszínéül, mivel félórányira van Szombathelytől és Kaindorftól, ahol élnek. Melitta szerint kifogástalan volt a személyzet viselkedése, az ellátás és a kórház is. – Január 15-én megszületett a kisfiunk, Schirnhofer Milán. A kórházban szerencsém volt, mert magyar szülésznőt fogtam ki. Szinte anyanyelvi szinten beszélem a németet, de jólesett a magyar nyelvű segítség. Mivel kint volt a bejelentett munkahelyem, ezért jogosult voltam arra, hogy kint szüljek, nem kellett hozzá bejelentett lakcím. A kórházban pedig felvilágosítottak a nővérek, hogy mik a teendők az anyakönyveztetéssel kapcsolatosan – tudtuk meg Melittától.

Az összekészített papírjaikkal (szülők születési anyakönyvi kivonata, lakcímbejelentő, házassági anyakönyvi kivonat) be kellett menniük az újdonsült szülőknek az oberwarti városházára egy előre egyeztetett időpontban, és egy óra alatt végeztek is. Néhány nap alatt pedig lezajlottak a gyes és családi pótlékos hercehurcák is. Ausztriában a gyes összege azon múlik, hogy az anyuka meddig szeretne otthon maradni gyermekével. Négy különböző lehetőség közül lehet választani: a legrosszabb esetben 30 hónapon keresztül 436 eurót kap egy kismama, legjobb esetben pedig 12 hónapon keresztül 1000 eurót. Ezentúl pedig lehetőség van arra is, hogy néhány hónapot az apuka is otthon töltsön a gyermekével. Az anyukától megtudtuk, hogy amennyiben a kismama az átlagnál magasabb jövedelme (1500-2000 euró) után kéri a juttatást, akkor sem lehet több a gyes összege 2000 eurónál havonta.

- Két évig maradok itthon a kisfiammal, és havonta kapom a juttatást. Az egy gyerek után járó 170 eurós családi pótlékot lehet kérni egy összegben is, de én inkább havonta kérem. Milán, mivel kétlaki életet élünk, két nyelven fog beszélni, mire felnő. Bízom benne, hogy a későbbiekben előnyére fog ez válni. Ráadásul osztrák állampolgár lett, hiszen apukája után automatikusan járt neki, de a magyar állampolgárságot is kérvényezhetem neki – tette hozzá Melitta.

Akárhogy is számolunk, az osztrák kismamák havonta legalább 200 ezer forint juttatást kapnak az államtól, ami valóban nem kevés a Magyarországon kapható gyes és családi pótlék átlagösszegéhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!