Hírek

2009.09.15. 02:27

Indulásra készen áll a kőszegi várprojekt

Kőszeg - A város két nagy felújítás előtt áll: megszépül a vár és a történelmi belváros. A vár azután a turizmus zászlóshajója lesz Kőszegen. Hamarosan kezdődik a régészeti feltárása.

Némethy Mária

A Jurisics-vár turisztikai célú fejlesztéséről döntött a város, s első körben sikerrel is pályázott, így 950 millió forintból megújulhat majd a vár. Ezzel az a cél Kőszegen, hogy kiemelkedő turisztikai vonzereje, turisztikai zászlóshajója legyen a városnak, növekedjen az ide és a kistérségbe látogató turisták száma.

A terv szerint a várban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hoznak létre, megfelelő installációval és modern technikai háttérrel. Elválasztják a közművelődési célú helyiségeket és irodaterületeket a turisták által látogatott területektől, áthelyezik őket az építészetileg és történelmileg értéktelenebb helyre, a volt turistaszállóba. Az épület nagy termeit (lovagterem, árkádos pince) műszakilag és kialakításban a rendezvényturizmus céljaihoz (konferenciák, lovagi vacsorák, borkóstolók) igazodva fejlesztik. A fejlesztés révén korszerűsödnek az épület előadótermei, amelyek az elválasztható lovagteremmel és a kisebb klubhelyiségekkel, szemináriumtermekkel alkalmasak lesznek nagyobb, maximum 800 főt befogadó konferenciák megrendezésére.

A fejlesztést indokolja továbbá, hogy a XIII. században épült Jurisics-vár felújításra, korszerűsítésre szorul. Az állami tulajdonú ingatlan kezelője, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság ennek megfelelően el is készítette az épület felújítás terveit, egyeztetve az ingyenes felhasználó (Kőszeg Város Önkormányzata) és intézményének (Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház) elképzeléseivel.

A kőszegi önkormányzat pályázata 150 millió forintos önrésszel tavaly tavasszal nyert.

- A pályázat második fordulójához szükséges anyagot határidőben benyújtottuk, a fejlesztési ügynökség megküldte a hiánypótlási felhívást, ezt is elküldtük, tehát a második fordulót most fogadják be. Jelenleg az ásatási engedélyre várunk - összegezte röviden a kialakult helyzetet Rimányi Krisztina projektmenedzser.

Ha minden optimálisan sikerül, akkor hamarosan elkezdődik a régészeti próbafeltárás a Jurisics-várban, jövő tavasszal hozzálátnak a felújítási munkákhoz is, amelyek körülbelül egy-másfél évig eltartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!