Hírek

2015.02.06. 14:13

Influenza: Robbanásszerű emelkedést tapasztaltak

Megyei körkép – Egyre több az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Mindenütt sok a beteg, megyénkben robbanásszerűen emelkedett a betegek száma.

Bajdó Bettina

A kórházban kiterjesztették a látogatási tilalmat az egész központi telephelyre, valamint a 11-es huszár úti részlegekre is. Az Országos Epidemiológiai Központ tájékoztatója szerint január 26-a és február 1-je között az országban 71 ezer 500-an, az előző hetinél másfélszer többen fordultak influenzás tünetekkel orvoshoz. Valamennyi közigazgatási területen emelkedett az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz forduló betegek száma - országos szinten - Vas (350) megyében volt a legalacsonyabb.

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy jelentősen megugrott a betegek száma az előző hetihez viszonyítva, mintegy robbanásszerű emelkedés figyelhető meg megyénkben is. Hozzátette: hazánkban intenzíven terjed az influenza, a járvány most már az egész országot érinti. Az elmúlt 10 évben nem észleltek ilyen magas heti orvoshoz fordulási arányt, és nem emelkedett ilyen meredeken a betegek száma, mint az elmúlt három hétben. Elmondta még, hogy közösségi halmozódásról a megyében nem kaptak hírt, de a Markusovszky kórház egyes osztályain sok a beteg az ápoltak és a dolgozók között is. A betegektől mintákat is vettek, ezeket még vizsgálják, tájékoztatást az eredményekről jövő hét elejére ígértek. A legérintettebbek továbbra is a fiatal felnőttek, a 15-34 éves korosztály tagjai közül kerül ki a legtöbb beteg. Vasban a betegek mintegy fele ebből 15 és 34 év közötti volt. A megyei tiszti főorvos kiemelte még, hogy szövődményes esetekről is kaptak információkat. Dr. Stánitz Éva szerint a védőoltás már okafogyottá vált. Azt tanácsolta, hogy aki beteg, az mindenképpen maradjon ágyban. Az orvosok szerint még egy-két hétig emelkedhet a betegek száma, aztán stagnál majd a vírus.

Az influenzaszerű megbetegedések gyors emelkedése és terjedése miatt országszerte egyre több kórházban rendelnek el teljes vagy részleges látogatási tilalmat. A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban visszavonásig a központi telephelyen és 11-es huszár úti egységben is teljes látogatási tilalmat rendeltek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!