Hírek

2013.05.30. 11:25

Interjú Bajnai Gordonnal - "Mi mindent garantálunk"

Vas megye - Az országot járja az Együtt 2014 Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség. A stáb kedden Vasba érkezett: több várost felkerestek, a látogatás utolsó eseménye egy lakossági fórum volt.

Peltzer Géza

- Ma Magyarországon mindenki egyetért abban, hogy a Fideszt csak úgy lehet megverni 2014-ben, ha a demokratikus ellenzék összefog. Erre már vannak törekvések, de jelenleg úgy tűnik, az MSZP ezt jobban sürgeti, mint az Együtt 2014 - legalábbis Mesterházy Attila szerint. Ön szerint az ellenzéki összefogás mikor fog ez megtörténni?

- A Fidesz legyőzhető, hiszen a felmérések szerint a választópolgárok 55 százaléka kormányváltást akar. De legyőzendő is, mert ha ők maradnának kormányon 2014 után, a gazdaság még jobban összezsugorodna, még több munkahely szűnne meg, és az országot kivezetnék az Európai Unióból. És az a polip, amely most is szívja Magyarország életerejét - itt a trafikmutyira, földlopásra, az állami pénzek lenyúlására gondolok - elveszítené utolsó gátlásait is. Ahhoz, hogy legyőzzük a Fideszt, meg kell nyernünk magunknak a bizonytalan választókat, akiknek az aránya ötven százalék körül van a magyar társadalomban. Ezeknek a választóknak garanciát kell kapniuk arra, hogy nemcsak ez a négyéves ámokfutás ér véget, hanem a megelőző tíz év hibáit sem ismételjük meg újra.

Bajnai Gordont látogatásakor a Fő téren csak pár tucatnyian várták. Fórumára  háromszázan jöttek el. Fotó: Kiss Teodóra

- Hogyan lehet garanciát adni a választópolgároknak?

- Vannak a régi, megosztó politikai korszaknak szimbolikus, lezáratlan ügyei, amelyeket évtizedek óta a szőnyeg alá söpört a politika. Mi rendezzük ezeket az ügyeket és erre jogi garanciákat is adunk: törvénybe foglaljuk a korszakváltást. Jogi garanciákat adunk például, hogy kiűzzük a politikából a korrupciót, a pénzlenyúlást, a mutyizást. A megoldásra letettük a javaslatainkat írásban, meg is jelöltük, hogy milyen jogszabályokat fogunk elfogadni ennek érdekében, ha kormányra kerülünk. Másik példa: azt mondja magáról a mostani kormány, hogy ő a legantikommunistább kormány. Ehhez képest a kommunista rendszer ügynökeinek listáját a mai napig nem hajlandók nyilvánosságra hozni. Mi garanciát adunk arra, hogy ezt a kérdést egyszer és mindenkorra rendezzük. A határon túli magyarok érdekében be kell fejezni azt a háborúskodást a szomszédos országokkal, ami most folyik. Van még egy év a választásokig: az előttünk lévő időszakban a legsürgetőbb feladatunk az, hogy elegen legyenek azok, akik össze akarnak fogni a kormányváltás érdekében. Nem a szervezetekre gondolok itt, hanem a választópolgárokra. Ha ma összeadnánk az Együtt-PM Szövetség és az MSZP mellett elkötelezett választókat, még mindig kevés lenne a kormányváltáshoz. Sok választó bizonytalan, őket kell megszólítani. Arról szól az országjárásunk, hogy világosan kifejtsük, szükséges a politikai váltás.

- Van-e már miniszterelnök-jelölt?

- Előrébb van a kormány- és korszakváltást garantáló összefogás megszervezése. A rezsim olyan választói törvényt erőltetett az országra, amely megkerülhetetlenné teszi, hogy a közös egyéni jelöltek személyében megállapodjunk. Ha megnyerjük a választásokat, erős koalíciók hozzunk létre, nem engedhetjük meg magunknak azt, ami a szlovákoknál történt: egy év alatt szétesett a koalíció. Olyan koalíciót kell létrehoznunk, amelyet összeköt egy közös program. A miniszterelnök-jelöltnek annak kell lennie, akivel a legnagyobb esély van Orbán Viktor legyőzésére, a sokféle választópolgár megszólítására, a jó kormányzásra.

 

Bajnai Gordont az Országgyűlés 2009. április 14-én 204 igen szavazattal, 8 tartózkodással, ellenszavazat nélkül választotta Magyarország miniszterelnökévé. A miniszterelnöki posztot Bajnai Gordon csak a következő választásokig vállalta. 2012. október 23-án Bajnai visszatért a közéletbe és egy Milla rendezvényen a 2014-es választások megnyerésért elindította a Haza és Haladás Egyesülettel karöltve az Együtt 2014 elnevezésű választási mozgalmat. Nős, de feleségétől 2004 óta külön él, egy leány- és egy fiúgyermekük van. Jelenlegi élettársától egy kislánya és egy fia született. 2009-es vagyonnyilatkozata szerint tulajdonában 5 ingatlan és egy BMW márkájú személygépkocsi volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!