Hírek

2016.04.14. 16:16

Irány a döntő! - Mutatjuk, kik jutottak tovább a katasztrófavédelmi verseny országos fordulójára

Sárvár - Csütörtökön tartotta az országos katasztrófavédelmi ifjúsági verseny megyei fordulóját a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A csapatok nagy adag elszántsággal és rengeteg katasztrófavédelmi ismerettel felvértezve érkeztek Sárvárra, a megyei döntő helyszínére.
A kirendeltségi fordulók legjobbjai mérhették össze ügyességüket, gyorsaságukat és persze tudásukat a csütörtöki, megyei versenyben, ahol ezúttal kilenc általános iskolás és hat középiskolás csapat szállt versenybe az országos megmérettetésre való továbbjutásért, illetve a vándorserlegért.

A verseny helyszínéül a sárvári Csónakázótó környéke szolgált, ahol a tavalyi évhez hasonlóan idén is tizenöt különböző állomáson elméleti, gyakorlati és ügyességi feladatok várták a mindenre elszánt diákokat. Bár az időjárás hagyott némi kívánnivalót maga után, a csapatok lelkesedése nem hagyott alább.

Az első állomáson egy teszt kitöltése volt a feladat, majd a második helyszínen a tűzoltó akadálypálya teljesítése állította kihívás elé a diákokat. Elmaradhatatlan elemei a katasztrófavédelmi ifjúsági versenyeknek az árvízi védekezéssel összefüggő feladatok: az állomásokon homokzsákokat töltöttek, nyúlgátat építettek, védtöltést magasítottak a versenyzők. A feladatok sorában a tanulók egyik kedvenc versenyszáma, a szennyezett terepszakaszról, speciális védőruhában történő mentés kapott főszerepet, amelyet a csaknem ugyanennyire népszerű, rádiónavigációval történő, tájékozódási készséget mérő állomás követett. Sehol nem volt helye sumákolásnak, már csak azért sem, mert mindenhol szigorúan pontoztak az állomásvezetők.

A diákok nagyon jól szerepeltek, az előzetes felkészülés a pontokban is megmutatkozott: csak a legvégén derült ki, kik állhatnak fel a dobogóra, és kik képviselhetik a megyét az országos döntőben.

A győzteseknek járó díjakat dr. Unger István tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság gazdasági igazgatóhelyettese adta át a csapatoknak. Az általános iskolás korcsoportban első helyezést ért el a győrvári Béri Balogh Ádám Általános Iskola csapata, a középiskolások közül pedig a Szombathelyi Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium csapata jutott tovább az országos döntőbe, amelyet április 22-én tartanak Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!