Hírek

2015.07.24. 13:37

Irány az egyetem! - A jáki Simon Cintia biztos befutó volt

Körkép - A jáki Simon Cintia mindenképpen Vas megyében szeretett volna maradni. 340 pontjával biztos befutó volt. Szeptembertől sportszervezőként tanulhat tovább Szombathelyen.

Budai Dávid

Csütörtökön este nyolckor sokak szemébe szökött könny, többen viszont örülhettek, amikor végre nyilvánosságra kerültek a ponthatárok. Simon Cintia szerencsés volt, ő örülhetett. Mint megtudtuk, nála nem is a ponthatárok okozták a legnagyobb izgalmat, mivel számított rá, hogy felveszik, csakhogy korábban meggondolatlanul a győri Széchenyi István Egyetem nemzetközi tanulmányok levelező szakát jelölte meg első helyen. Időközben azonban meggondolta magát, és már a vasi megyeszékhelyre szeretett volna jönni, másodikként ugyanis a Nyugat-magyarországi Egyetem Sportszervező szakára jelentkezett. Igen ám, de a magyar felvételi rendszer sajátossága, ha az elsőként megjelölt szakra felveszik a jelentkezőt, akkor már nincs visszaút, ezért a jó sorrenden sorsok múlhatnak.

Simon Cintia egy háromnegyed kilenckor érkezett sms-ből tudta meg, szeptembertől Szombathely a második otthona. Fotó: Unger Tamás

A sors pedig ezúttal kegyes volt, mivel elegendő jelentkező híján nem indul szeptemberben a győri képzés. És akkor lássuk, mi indokolta Cintia magabiztosságát a ponthatárokat illetően. Idén ahhoz, hogy valaki bekerülhessen a sportszervezői szakra, 310 pontot kellet összegyűjtenie, Cintiának ezzel szemben 340 volt. Mint kiderült, annak ellenére lőtt harminc ponttal a 310-es ponthatár fölé, hogy a tavalyi, Kínában rendezett ifjúsági olimpián kosárlabdában elért helyezéséért a szabályok szerint nem jár pluszpont. A rendes nyári olimpián elég benne lenni az első hatban, és már is hizlalhatjuk felvételi pontjainkat, azonban az ifjúsági olimpián ez csak a dobogós helyezést elérőknek jár. Cintiáék azonban tavaly negyedikek lettek. A kosaras múlt előrevetítette a szakválasztást, a sportszervezői munka azonban nemcsak a sportról szól, hanem a gazdaságról is, ezzel pedig az ősszel induló képzés Cintia csaknem minden érdeklődési körét lefedi, de csak majdnem, mivel később szeretne még tanulni pszichológiát vagy grafológiát. Úgy véli, ahhoz, hogy ma egy ember sikeres lehessen, több szakmában kell jártasságot szerezni. Nem meglepő, hogy a jövőben akár kosárlabdaedzőként is el tudja magát képzelni.

Az egyetemi tanulmányok ráadásul a kosarazást sem veszélyeztetik, hiszen korábban Szombathelyen kezdte a sportot, két éve igazolt Győrbe, most pedig visszatér korábbi csapatához és NBI B-ben fog játszani. Cintia számára nem hivatalosan, pénteken este nyolc óra után pár perccel már minden kiderült, de csak a háromnegyed kilenckor érkezett sms-ből tudta meg biztosan, szeptembertől Szombathely lesz a második otthona. Elmondta, a kollégiumi évek kimaradnak, hiszen Jákról könnyedén be fog tudni járni, viszont a gólyatábort nem hagyja ki. A párnapos bulit jó lehetőségnek látja a szaktársakkal való ismerkedésre.

Már nagyon várja, hogy elkezdődjön a képzés, mivel végre csak azt fogja tanulni, ami érdekli. Egyelőre azonban örül a nyárnak, mivel a szünidő ellenére eddig nem volt túl sok szabadideje: alig lett vége az érettséginek, máris munkába állt, ezenkívül belevágott a nyelvtanulásba, és ha minden jól megy, a szombathelyi diákéveket már jogosítvánnyal a kezében kezdi meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!