Hírek

2016.03.21. 16:32

Iskolából lakások? - Megoldódhat a simasági épület sorsa

Simaság - Az iskola 1974-ben épült fel és nagyon sokáig a legkiválóbbak közé tartozott a környéken.

Elek Szilveszter

- Ez egy korszerű, jól felszerelt intézmény volt. Mindig tataroztuk az épületet, hogy megfeleljen a kor szellemének. Még akkor is dolgoztunk rajta, amikor már tudtuk, hogy a sorsa lassan megpecsételődik - mondta Molnár László polgármester, miközben az iskola üres folyosóit szemlélte.

Az anyagi gondokkal küzdő települések által fenntartott intézményben 2003-ban megszűnt a felső tagozat, rá két évre az iskola bezárta kapuit. A diákok elhelyezését gyorsan megoldották, de az épület hasznosításának dilemmája máig óriási súlyként nehezedik a településekre.

Hajba János kezében egy serleggel, ami a most raktárként funkcionáló épületben pihen. Az iskola nagyon eredményes volt. Fotó: Unger Tamás

- A simasági önkormányzat felkeresett több ingatlanközvetítőt is, de mindhiába. Komoly áldozatokat is hajlandóak vagyunk hozni. Volt, hogy kijelentettük: ha valaki munkahelyteremtő beruházás céljából veszi meg az épületet, Simaság lemond a 37 százalékos tulajdonrészéről a javára. De így sem jártunk sikerrel, pedig az épület állapota a legutolsó statikai felmérés alapján jó. Nehéz eladni ekkora ingatlant, főleg, hogy nincs csatornázás a faluban - hallottuk a polgármestertől.

De a falu első embere nem adta fel, mindent megtesz azért, hogy értékesítse az ingatlant. - Megegyeztünk a másik öt tulajdonos település polgármestereivel, hogy külső segítséggel lakásokat alakítunk ki az iskola épületében. Rengeteg errefelé a munkalehetőség, sokan költöznek emiatt a térségbe. Mi ezt szeretnénk kihasználni körülbelül nyolc, a csok előírásainak is megfelelő ingatlannal. Bebizonyítjuk, hogy van igény ezekre, és akkor lesz olyan pénzintézet, amelyik mögénk áll. Májusra el is készülünk a felméréssel - mondta.

A küzdelem az ingatlan megmentéséért nem csak egy fronton zajlik. - Felkeresett minket egy budapesti cég, amely szintén bérlakásokat szeretne kialakítani a volt iskola épületében. Már felmérték az ingatlant, és a tervrajzokat is elkérték. Komoly számítástechnikai háttérrel rendelkeznek, online látványtervet is készítenek. Lehet, hogy megelőznek minket, de nekünk csak az a lényeg, hogy minél előbb hasznosíthassuk ezt az épületet - mondta a polgármester.

Bárki is kezdené el a munkálatokat, azok a polgármester becslése szerint legkorábban jövőre kezdődhetnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!