Hírek

2016.03.03. 15:46

Ismét tiszta a Gyöngyös - Több százezer forintba kerül a takarítás

Szombathely - Csütörtökön kitisztították a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársai a Gyöngyös-patak PET-palackokkal eltömődött szakaszát.

Vadas Krisztina

Kedden érkezett a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz a bejelentés, miszerint a Gyöngyös-patak a szentkirályi városrészi szakaszán, a Bogáti és Vízmellék utca kereszteződésétől nem messze tele van PET-palackokkal. A látvány valóban sokkoló volt, a patak vize nem is látszott a rengeteg műanyag üvegtől. Tóth Kálmán, a körzet képviselője tett bejelentést a hatóságoknál, amelyek szakemberei szerdán felmérték a terepet, majd csütörtökön már neki is kezdtek a tisztítási munkálatoknak. A helyzet annyira súlyos volt, hogy a vízügyi igazgatóság először másodfokú, majd harmadfokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója csütörtökön délután a helyszínen sajtótájékoztatót tartott.

- Sajnos elég sokat küzdünk azzal a problémával, hogy a vizeinket erőteljesen szennyezik - mondta az igazgató. Hozzátette: gyakran kapnak bejelentés szennyezésekről, de a legnagyobb probléma, hogy sosem érik tetten az elkövetőt.

- Az Európai Unióban is alapelv a vizek védelmével kapcsolatban, hogy a szennyező fizet, de ahhoz tudni kellene, hogy ki az elkövető, hogy kire háríthatjuk a költségeket.

Az igazgató ugyanis elmondta, hogy egy-egy ilyen eset sok energiát és költséget von el az egyéb feladataik ellátásától. Gaál Róbert elmondása alapján egy olyan beavatkozásnak, mint amit most a Gyöngyös-pataknál hajtottak végre, több százezer forintra rúg a költsége.
A helyzet súlyosságát mutatta egyébként, hogy míg szerdán csak másodfokú vízminőségvédelmi kárelhárítási készültséget rendelt el az igazgatóság, addig csütörtök reggel ezt harmadfokúra módosították. Az igazgató elmondta, hogy ez azt jelenti, azonnali beavatkozás szükséges, egyből meg kellett kezdeni a víz tisztítását.

- Arról is érdemes beszélni így tavasz elején, hogy azt tapasztaljuk, a kerti munkák megindulásával a patakpartok mentén lakók sokszor természetesnek veszik, hogy a kertjükben összegyűlt hulladékot a partra teszik, amivel szintén komoly károkat okoznak - emelte ki Gaál Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!