Hírek

2013.11.18. 17:25

Segélyek helyett munkát

Szent Erzsébet napja van. Az Árpádházi királylányhoz az irgalmasság és a szolgáló szeretet kapcsolódik, így névnapja egyben a Magyar Karitász ünnepnapja is. Ilyenkor azokat díjazzák és ünneplik, akik együttérzőek, akik a tevékeny szeretetet naponta gyakorolják.

Némethy Mária

– A gazdag el van telve önmagával, a szegény nyitottabb Istenre. Akkor ez azt jelenti, hogy a szegény ember boldogabb? Nem. Az afrikai, vagy az indiai szegények nem boldogok, így ezt nem lehet kijelenteni. De Teréz anya követői, akik a szegénységet választották, igenis azok, mert ők naponta megélik a jézusi tanítást: „Nagyobb boldogság adni, mint kapni!” Adni időt egy beteg emberrel történő beszélgetéshez, időt a meglátogatására, adni szeretetetet és figyelmet egy elesett embernek, s adni javakat a szűkölködőknek. Sok mindent lehet adni.

Néhány gondolat Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek előadásából. Gondolatait a szeretetről nagyon sok szempontból fejtette ki szombaton délelőtt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász ünnepségén. Az érsek vezette szentmisén vettek részt egyházmegyénk karitászos munkatársai, önkéntesei, s díjat vettek át az arra legérdemesebbek dr. Veres András megyés püspöktől. Horváth József pápai prelátus, a karitász lelki vezetője elmondta: 800 plébánai karitász munkatárs közül azok kapnak elismerést, akik leginkább és huzamos ideje végzik az elesettek, a rászorultak gyámolítását, segítését.

Először a tavaly alapított Caritas Hungarica díjasokat ünnepelték szombaton. Ezt az országos elismerést tavaly adták át először. Az idén 30 önkéntes kapta meg októberben Budapesten a Magyar Szentek templomában. Köztük volt három olyan munkatárs, aki már régóta tevékenykedik megyénkben. Először őket tapsolták meg a szombati karitász ünnepségen, Béry Gézát, aki megalapításától, 1983-tól vezeti a székesegyházi karitászcsoportot.


Bábel Balázs érsek (balról) vezette a szentmisét a karitász ünnepén, majd előadást is tartott (Fotó: Szendi Péter)



Rendszeresen osztanak tűzifát, élelmiszercsomagokat, látogatják a kórházban a betegeket, megszervezték a siketek lelkigondozását, támogatnak nagycsaládosokat, időseket, egyedülállókat és rokkantakat. Györke Gyuláné az Őrségi Egyházközségben végez tevékeny karitász munkát 1990 óta. Táborokat szervez évek óta erdélyi, vajdasági és kárpátaljai gyermekeknek, folyamatosan gyűjtenek ruhákat, élelmiszert az Őrségben egyre sokasodó rászoruló családoknak, szükség szerint segítik a gyermekek iskolai étkeztetését is.

Sárközi Antalné 1971-től foglalkozik szociális ügyekkel. Lelkes munkájának köszönhetően sokan csatlakoztak a helyi karitászcsoporthoz, számos gyűjtésbe bekapcsolódtak. Rendszeresen szervez nyugdíjas teadélelőttöket és jótékonysági akciókat. Ezután három idős beteglátogatónak köszönték meg sokéves munkáját. Polgár Dezsőné Manci néni 90 éves, Zomborné Neuhold Klára 80, Mosonyi Lászlóné Emi néni 75 évesen a közlemúltig teljesített beteglátogatói szolgálatot.

A Markusovszky kórház ápolási osztályán, az onkológiai részlegen nemcsak együttérzésükkel, hanem saját készítésű süteményekkel, saját gyümölccsel is megajándékozták a betegeket. Közreműködtek abban, hogy a Váci általános iskola diákjai karácsonyi műsort adjnak elő az ápolási osztályon. Jártak busszal, gyalog, fagyban, maguk is betegen, mert tudták: várják őket azok, akiknek ők voltak egyedüli beszélgetőtársai, meghallgatói, látogatói. Szegedi Mária, a szentgotthárdi rehabilitációs kórház egykori gazdasági igazgatója is elismerést vehetett át a karitász ünnepén.

Ő 1992 óta a plébániai karitász tagja, de már előtte is besegített a kórházban tartózkodó betegeknek szóló szentmise megszervezésében, Erzsébet-napi ünnepség létrehozásában. Segélycsomagokat szállított ki rendszeresen a rászorulóknak, akik azt személyesen nem tudták átvenni. Ő az, aki Szentgotthárdon sokat tesz azért, hogy a betegek hetenként találkozhassanak lelkipásztorral.


Itt dr. Veres András püspök Béry Gézának adja át az elismerést (Fotó: Szendi Péter)



Laczó Lászlóné Nagy Klára Rábafüzesen lakik férjével és gyermekével. Több évtizede nagy lelkiismerettel végzi odaadó munkáját a kórház rehabilitációs osztályán. Érzelmi intelligenciája sok betegnek nyújt lelki támaszt. A karitász csoportban évek óta dolgozik, a rábafüzesi egyházközségben is önzetlen munkát végez.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász fennállása óta az idén másodszor adta át „A 2013, év karitászt támogató vállalkozója”-díjat. Ennek kitüntetettje Rácz Elemér lett. Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója így összegezte érdemeit: – 2010 májusában jótékonysági rendezvényt szerveztünk a Kríziskamra projekt megvalósítására. Ennek eredményeként kétmillió forint támogatás gyűlt össze. Tisztában voltunk azzal, hogy ennyi pénz nem elegendő a vásárosmiskei plébániaépület felújítására. Ott pszichiátriai nappali ellátást terveztünk, ami egyúttal 50 megváltozott munkaképességű embernek nyújt munkalehetőséget. Nem volt elegendő pénzünk, de Rácz Elemér ennek ellenére elvállalta a felújítást, az átalakítást. Sok munkát, időt és anyagiakat is áldozott rá. A Kríziskamra projekt következő állomása a nagylengyeli plébániaépület volt. Elemér azt is elvállalta. Ott – dacolva a téli időjárással, a hóval, a hideggel – 35 megváltozott munkaképességű ember számára sikerült nappali ellátó intézményt kialakítani Rácz Elemér segítségével. Aztán Kemenespálfán 45 fő részére segített pszichiátriai nappali ellátót létrehozni egy romos egyházi iskolából.

Az idén Szombathelyen 80 fő részére hasonló nappali intézményt hoztunk létre a Hársfa-házban, melynek munkálatait még betegen is személyesen irányította Rácz Elemér. A karitász anyagi lehetőségei korlátozottak, de Elemér kitartása és áldozatkészsége hozzásegített minket ahhoz, hogy a Kríziskamra projekt megvalósulhasson. A Szombathelyi Egyázmegyei Karitász 300 megváltozott munkaképességű dolgozója nevében is hálás szívvel köszönjük önzetlen támogatását!A karitász mai lapszámunkban található csekkjeire befizetett adományaik tovább segítik a humanitárius szervezetet abban, hogy még több embertársunknak okozzanak örömöt.

ISTEN FELÉ FORDÍTJÁK ŐKET

Sokan érzik úgy, hogy nem fontosak senkinek, és nem törődik velük senki, ezért engednünk kell, hogy Isten rajtunk keresztül szeresse a szegényeket , mert Isten annyira bízik bennünk, hogy rajtunk keresztül akar eljutni azokhoz, akiknek Krisztusra van szükségük. Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök, a Katolikus Karitász elnöke ilyen szépen és tömören fogalmazta meg a karitász munka fontosságát.

Az ilyen munkát végző önzetlen segítők ugyanis nem pusztán a nyomorúságot enyhítik, hanem az embereket Isten felé fordítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!