Hírek

2007.05.18. 02:28

Itáliai vendégeskedés

Vasvár, Morfasso - A kistérség kapcsolatának köszönhetően 45 fős delegáció vendégeskedett a közelmúltban az észak-olaszországi Morfassóban. A viszontlátogatást szeptemberre tervezik.

Németh Adél

Major Ágota, az út főszervezője, a vasvári Béri Balogh Ádám Posta- és Bankforgal-mi Szakközépiskola tanára érdeklődésünkre elmondta, hogy igazán jól érezték magukat a látogatáson, amelyen a Kardos László iskola népi táncosai, valamint a Kalinkó énekesei is felléptek a kisváros főterén. A helyiek általuk ízelítőt kaptak a magyar kultúra népi hagyományaiból. A középiskolai pedagógus tájékoztatása szerint házigazdáik végigvezették őket a környéken, emellett egy iskolalátogatáson is részt vettek Fiorenzuolában. A résztvevők a látogatáson megálltak Velencében, ahol a Szent Márk téren is elidőztek. Emellett Veronában megtekintették a Colosseumot és Júlia erkélyét is. A többnapos útról éjszaka érkeztek haza, a Vasi-Hegyhátra.

Az elképzelések, tervek szerint az észak-olaszországi Morfassóból idén szeptemberben érkezik delegáció Vasvárra és a környékre.

A morfassóiak nem először látogatnának el térségünkbe, ugyanis delegációjuk korábban már felfedezte a Hegyhát természeti és épített szépségeit, érdekességeit. A kisétérség képviselőit ezt követően hívták meg magukhoz. A hegyháti delegáció 2006 augusztusában járt kint az olasz kisvárosban, ahol nagy meglepetésükre az 1956-os magyarok tiszteletére teret neveztek el.

Az akkori látogatás résztvevői bejárták a környéket, miközben családi gazdaságokat is megtekintettek. A résztvevők között volt a kistérségi társulás két alelnöke is: V. Németh Zsolt, Vasvár és Pintyőke István, Győrvár polgármestere is, valamint Zágorhidi Czigány Ákos, az Oszkói Hegypásztor Kör ügy- vezetője.

A szakmai úton két borászati üzembe is ellátogattak, valamint jártak egy igazi parmezán sajtot előállító családi sajtgyárban is.

A mostani látogatás attól különbözött az előzőtől, hogy ez esetben elsősorban általános iskolás diákok jutottak el az észak-olaszországi településre, ahol megismerkedhettek az olasz élettel, hagyományokkal, bepillantást nyerhettek az életükbe, s gyakorolhatták az olasz és az angol nyelvet is. A viszontlátogatás alkalmával bizonyára több fiatal érkezik majd, akik ellátogatnak a Római Sánchoz, megnézik a domonkos kolstor tárlatait, valamint kirándulnak az oszkói felújított pincékhez is, miközben bepillantást nyernek a magyar családok életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!