Hírek

2015.08.05. 15:11

Itt az újabb hőségriadó - A nagy melegben két baleset is történt a megyében

Megyei körkép - Újabb hőhullám érte el térségünket. A nagy melegben több karambol is volt a megye útjain szerdán.

Lisztmayer Zsófia

Megyei körkép  – Szerdától hétfőig másodfokú hőségriasztás van érvényben. A meleg miatt vezessünk körültekintőbben. Szerdán két baleset történt Vas megyében.

Azoknak, akik útrakelnek a következő napokban, érdemes odafigyelniük: a kánikulában ugyanis sokkal nehezebb koncentrálni.

A tartós hőség nagyon megviselheti az emberi szervezetet, legyen szó fiatalabbról vagy idősebbről, egészségesről vagy betegről. Még a frontokra kevésbé érzékenyek is érzik ilyenkor a nyári meleg kedvezőtlen hatásait. A közlekedésben résztvevőkre pedig kifejezetten veszélyes lehet a kánikula. A melegfront tipikus tünetei közé tartozik egyebek között a levertség, az ingerlékenység, az alvási zavarok, a szorongás, a szédülés, fejfájás és más fájdalmak jelentkezése. A tüneteknek köszönhetően csökken a koncentrálóképesség, és növekedhet a reakcióidő. Ezek a tényezők együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy ezekben az időszakokban gyakrabban történnek közlekedési -, üzemi és háztartási balesetek egyaránt.

Balra: Szombathelyen, a Paragvári utcában szintén baleset történt: összesen öt autó törött össze egy sofőr figyelmetlensége miatt

Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, hogy szerdán két baleset is történt megyénkben az utakon. A járművezetők a hőségben általában nem tudnak olyan jól koncentrálni: sokszor türelmetlenebbek és figyelmetlenebbek a megszokottnál. Sokan hajlamosabbak az agresszív viselkedésre, és gyakrabban kerül sor szabályszegésekre. Gyakori jelenség például a lobbanékonyság, valamint a kiszámíthatatlan, szeszélyes magatartás.

Szombathelyen a Paragvári utcában haladt egy BMW típusú személygépkocsi a belváros irányába szerdán késő délelőtt, amikor kikerült egy út szélén álló autót. Későn vette észre, hogy a parkoló autó takarásában a jármű előtt nem sokkal kocsisor lassított. Így összeütközött az utolsó autóval, amit több másik járműnek is nekitolt. A balesetben összesen öt autó törött össze és két ember sérült meg könnyebben.

Vasasszonyfa és Tömörd között szerda délután történt súlyos baleset. Információink szerint egy Skoda Fabia típusú személygépkocsi nem adta meg egy kereszteződésben az elsőbbséget egy Opel Corsa-nak, emiatt ütköztek össze. A baleset következtében mindkét autó az árokba hajtott. A ütközésben hatan sérültek meg, négyen súlyosan. Őket a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították.

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján csütörtöktől hétfő éjfélig megyénkre is másodfokú hőségriasztást adott ki. A balesetek megelőzése érdekében érdemes különösen odafigyelni a közlekedési szabályok betartására, és alkalmazkodni az időjárási körülményekhez. Annak, aki nehezen viseli a meleget, lehetőleg ne üljön volán mögé. Amennyiben erre nincs lehetőség, igyekezzünk mindig kipihenten, vezetni, gyakrabban megpihenni, és nem szabad elfeledkezni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről.

A Vasasszonyfa és Tömörd közötti balesetben összesen hat ember sérült meg: négyen súlyosan, közülük egy személyt eszméletlen állapotban szállítottak kórházba.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!