Hírek

2016.05.11. 19:40

Itt van a köztéri kipakolás ideje - Körülnéztünk, melyik vasi városban mennyibe kerül az árusítás

Körkép - Virágárusítás? Utcazene? Bármilyen nyári szabadtéri attrakcióra készülnek is a vasi városokban, megkérik az árát a közterület használatának. Persze nem kerül ugyanannyiba Jánosházán, mint mondjuk Szombathelyen.

Vas Népe

SZOMBATHELY a legösszetettebb város, ami a köztéri helypénzeket illeti. Négy körzetre bontva határoz meg árakat a helyi rendelet. Például árusító pavilont a vendéglátósok 1250, de akár 780 forintért is felállíthatnak négyzetméterenként, havonta. Most épp nincs szezonja, de az alkalmi fenyőfaárusítás 160 forintba kerül, négyzetméterenként a legolcsóbb övezetben, míg a legfrekventáltabb helyen 525 forint az egységár. Érdemes kifizetődő gyümölcsöt, zöldséget árulni a termelőknek, ha szombathelyi közterületet bérelnek hozzá: 630-tól 2520 forintig terjed a négyzetméterár. Kulturális tevékenységhez, például utcazenéléshez a legolcsóbb körzetben már 150 forintért foglalható egy négyzetméternyi Szombathely, naponta.

Szombathely a legösszetettebb város Vas megyében: négy körzetre bontva érvényesek a területbérleti díjak az árusoknak, vásározóknak (Fotó: Szendi Péter)

KŐSZEGEN három zóna érvényes, ha rendezvénynek foglalnak a szervezők közteret: négyzetméterenként, naponta háromszáz, hatszáz vagy kilencszáz forint a díj. Ha jótékony célú a program, vagy városi közérdeket szolgál, akkor engednek az összegből.

RÉPCELAKON már készülnek az éppen egy hónap múlva rendezendő városi fesztiválra, akkor háromszáz forintot kérnek a kereskedőktől a közterület foglalásáért, négyzetméterenként.

BÜKÖN az egyik legolcsóbb a közterület bérlése a megyében: kiállítás és mutatványos tevékenység, céllövölde, körhinta felállítása céljából 150 forintért adják bérbe a köztereket, naponta, négyzetméterenként. A legdrágább az alkalmi vásározás: akkor ennek háromszorosa az ár.

CELLDÖMÖLKÖT két körzetre osztotta az önkormányzat: van egy drágább, belvárosi övezet, és van egy olcsóbb. A Celldömölkre érkező mutatványosoknak például az egyik körzetben naponta 419 forint plusz áfát, a másikban 210 forint plusz áfát kell fizetniük a használatba vett terület minden négyzetméteréért. Az utcai zenélés és az utcabál tarifája mindkét körzetben 46 forint, négyzetméterenként és naponta. A kulturális eseményeknek nincs meghatározott tarifájuk, a program szervezőinek egyéni elbírálás szerint kell fizetniük. Vagy nem is kell fizetniük. Farkas Gábor jegyző érdeklődésünkre elmondta: Cellben a nagyszabású szabadtéri kulturális események rendezője többnyire a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár, amely önkormányzati intézmény, így az általa igényelt közterület használatáért a fenntartó nem szokott pénzt kérni.

KÖRMENDEN is két körzetre bontották a várost, és nagyok a különbségek. Például egy bazárkocsi parkoltatása és a sátorállítás az egyik övezetben 2260 forint, a másikban 760 forint, négyzetméterenként naponta. A kulturális, sportrendezvények mellett 160 vagy 760 forintos napi tarifát láthatnak a szervezők.

JÁNOSHÁZÁN az árusítóhelyek száz forintot fizetnek minden használt négyzetméter után naponta, vagy nyolcszáz forintot havonta. Pavilonok után 150, illetve 1200 forint a napi, illetve havi díj. Minden megkezdett négyzetméter egésznek számít, és az árak a piacon és a köztereken is érvényesek.

VÉPEN kettőszáz forintot fizetnek az árusok a búcsúban, négyzetméterenként. Ha vendéglátóegységek előkertet alakítanak ki, ideiglenes jelleggel, akkor annak négyzetméteréért húsz forintot fizetnek naponta, és ugyanennyit kérnek akkor is, ha valaki egy hétnél tovább tárolja közterületen a tüzelőanyagot.

SÁRVÁRON a mutatványos kilencven, az utcai zenész pedig száz forintot perkál naponta. A Várparkban végzett közösségi, szabadidős, szórakoztató, kulturális tevékenységért napi száz forint alapdíjat kérnek.

ŐRISZENTPÉTER nem olcsó: az Őrségi Vásáron egy kézműves 1500 forintot fizet négyzetméterenként egy napra, a kereskedők kétszer ennyit, a vendéglátósok 10 ezer forintot. A Tökfesztivál nekik még drágább: 15 ezer forint folyóméterenként, naponta az őriszentpéteri közterület bérlése. A városban rendszeresen árusítók havi bérleti díjat fizetnek.

VASVÁRON állandó árusító építmények elhelyezése négyzetméterenként 2500 forintba kerül évente tulajdonosának. Alkalmi vásár esetén az árusoknak négyzetméterenként naponta 310 és 1200 forint között kell fizetniük a közterület használatért attól függően, hogy frekventált helyet bérelnek, vagy a központtól távolabbi helyen várják a vevőket. A vasvári közutak, járdák területén rendezett sport és kulturális programokért a szervezőknek négyzetméterenként naponta tíz forint a díjfizetési kötelezettségük.

SZENTGOTTHÁRD kettő övezetből áll, ami a közterülethasználati díjak tarifáit illeti. Szentgotthárdon egy árusító pavilon 700 vagy 1200 forintért állítható fel négyzetméterenként havonta. Édesség, fenyőfa, gyümölcs, könyv alkalmi árusítása 520, illetve 690 forint Szentgotthárdon, naponta, ha két hétig marad legfeljebb az árus. Egyébként havidíjat számolnak az idényjellegű árusításra: 1105 az olcsóbb és 1865 forint a drágább szentgotthárdi közterület négyzetmétere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!