Hírek

2015.05.10. 16:03

Ivánban rendnek kell lenni: Falutévét működtetnek, nemrég szereltek térfigyelő kamerákat

Iván - Nemrég telepítettek térfigyelő kamerarendszert a faluban, a polgármester szerint érezni a hatását, visszatartó ereje van. Ivánban 1309 ember lakik, itt van a mikrotérség központja, muszáj rendnek lenni.

Merklin Tímea

Csáfordjánosfa, Csér, Pusztacsalád és Iván 22 évig közös körjegyzőséghez tartozott. Amikor közös önkormányzati hivatalt kellett alakítani, még mindig hiányzott néhány fő a szükséges kétezerhez, akkor gondolták, ha lúd, legyen kövér: és bevettek még két települést, csatlakozott hozzájuk Újkér és Egyházasfalu. Így ez a járás legnagyobb önkormányzata.

– Szerencsére nem kellett sehol hivatali dolgozókat elküldeni, kijövünk az évi 51 millió forintos állami normatívából – mondja a polgármester Baráth Károly, aki Szombathelyen született, a Vas megyei Uraiújfaluban élt kilencéves koráig. Második ciklusát tölti az iváni polgármesteri székben.

Baráth Károly polgármester az önkormányzati hivatal előtti szobornál. Fotó: Merklin Tímea

A falu lakói közül 258 fő 61 év feletti, de körülbelül ugyanennyi (263) 18 év alatti is van. A polgármester fájó szívvel mondja, hogy tavaly 16 idős halt meg és csak tíz gyerek született. Az iskolába százan járnak, az óvodába negyvenen – a környékről is –, szeptembertől lesz még 15 ovis, viszont csak öt elsős.

A településen jelentős számú roma lakosság él. A 350 fő közül 15-20-an az erdőgazdaságban dolgoznak, 15-16 fő a vízügynél, néhányan az önkormányzatnál közfoglalkoztatottként.

A falu nem vett részt az adósságkonszolidációban, ezért kapott 20 millió forintot, amiből utcákat fognak felújítani, járdákat építenek, zöldterületet, parkolókat alakítanak ki. A 35 fős önkéntes tűzoltó egyesület számára tavaly vásároltak új tűzoltóautót. Polgárőrség nincs, viszont a lövői őrsről két rendőr teljesít itt 0-24 órás szolgálatot. Telepítettek kilenc térfigyelő kamerát, egyet önerőből. Az iváni iskolához közösségi és konyhakertet létesítettek fóliasátorral, közfoglalkoztatásban művelik, az iskolai konyhára termelnek. A polgármester elmondása szerint 80-100 hektáros nagygazdákon kívül kisebb, 30 hektárt művelő gazdák is vannak, búzát, kukoricát, árpát, repcét termesztenek. Van fűrészüzem és raklapgyártó faipari cég, amely 40-40 embert foglalkoztat, járnak ide dolgozni a környékbeli településekről is. Van orvos, fogorvos, állatorvos, idősek napközi otthona, hosszú távon bentlakásos otthont is szeretne a falu, mert volna rá igény.

A tervek közt szerepel az utak, járdák, árkok felújítása. A falutévén folyamatosan mennek a hírek a faluról képújságszerűen, a rendezvényekről fotókat tesznek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!