Hírek

2012.04.29. 07:01

Jánosháza múzeumot alapított

Nem mindennapi eseményre került sor szombaton Jánosházán: a mintegy 3000 lelket számláló nagyközség fölavatta vadonatúj, saját fönntartású helytörténeti múzeumát. A településen nagy hagyományai vannak a helytörténet iránti érdeklődésnek.

Ölbei Lívia


A városok életében mostanában komoly fejtörést okoz, hogy az intézmények államosítása után az épületek, gyűjtemények  tulajdonjogát gyakorló állam a múzeum-fenntartás terheit  is a helyi erőkre bízza. Jánosháza, ez a mintegy 3000 lelket számláló település viszont – saját igénye és kezdeményezése szerint - az újabban elvárt  utat járja: tegnap ünnepélyes keretek között avatták föl azt a helytörténeti múzeumot, amely a nagyközségi önkormányzat  tulajdonában lévő épületben (a volt Ritter-vendéglőben) kapott helyet. A Ritter Múzeum – egészen pontosan és szakszerűen: közérdekű muzeális kiállítóhely – létrejöttét a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatása tette lehetővé, az Alfa-pályázaton a jánosházi önkormányzat és a vasi múzeumok igazgatósága közösen vett részt. A múzeumban látható kiállítást ugyancsak a vasi múzeumok igazgatósága rendezte, a kurátori feladatokat dr. Horváth Sándor néprajzkutató látta el. Az ünnepi szónokok tegnap rendre fölsorolták azokat a fontos helyi személyiségeket – Makkos Lajostól Dala Józsefen és Horváth Istvánig-, akik a múltban sokat tettek a jánosházi helytörténeti értékek felkutatásáért és bemutatásáért. A jánosházi  Erdődy-kastélyban 1962-től 1986-ig működtetett múzeum gazdag gyűjteményének egy része sajnos ebek harmincadjára jutott, amikor a kastély-rekonstrukció okán az intézménynek ki kellett költöznie az épületből. Az új múzeum kiállítása  többek között civil szervezetek dokumentációjával, Bors Géza magángyűjtő anyagával vált teljessé.

 Úgyhogy nagy nap volt ez a település életében. Ahogy dr. Nagy Zoltán megyei múzeum-igazgató tegnap fogalmazott: 50 éve Szentléleky Tihamér, az első megyei múzeum-igazgató nyitotta meg a jánosházi múzeumot a kastélyban; most pedig ő maga a megyei múzeumi szervezet utolsó vezetőjeként szólhatott a hagyományokból kivirágzó  Ritter Múzeum avatóján: „Éljen Jánosháza!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!