Hírek

2011.03.21. 17:11

Japán: újabb incidensek a fukusimai erőműben (összefoglaló)

Fehér füst kezdett felszállni hétfőn helyi idő szerint kora este a japán Fukusima-1 (Daiicsi) atomerőmű 2-es reaktorából, a 3-as reaktorból viszont megszűnt a füstkiáramlás - közölte az országos nukleáris biztonsági hivatal szóvivője.

MTI

A 2-es blokkban eközben javítási munkálatok folytak, hogy újra beindulhasson a berendezések egy része, főként a vezérlőteremben. A 3-as reaktorból két órával korábban kezdett felszállni előbb szürke, majd fekete füst, de ez nem bizonyult tartósnak. Az üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) cég szerint a sugárzás szintje stabil maradt.     

A biztonsági hivatal egyelőre nem tudott magyarázatot adni a történtekre. Szakértők annyit mondtak, hogy nem páráról, hanem valamilyen égésből származó füstről van szó. Múlt szerda óta ezek az első jelentősebb incidensek a Fukusima-1-ben. Mindenesetre miután a 3-as reaktorból felszállt a füst, evakuálták a személyzetet az  atomerőmű közeléből. A 3-as blokk helyzete azért a legaggasztóbb, mert ott plutónium- és uránoxidból álló kevert üzemanyag (MOX) van, amelynek kigőzölgését károsabbnak tartják az uránalapú fűtőanyagénál. 

Kan Naoto kormányfő röviddel korábban úgy vélekedett, hogy az erőműben lassanként javul a helyzet, miközben a tűzoltók és a technikusok éjt nappallá téve dolgoznak egy nagyobb katasztrófa elkerülése érdekében. A Tepco azt közölte, hogy mind a hat reaktort sikerült már rákötni az áramforrásra, de a bekapcsolás előtt a technikusoknak még tesztelniük kell a berendezéseket egy esetleges rövidzárlat elkerülése érdekében. Az NHK televízió szerint ez két-három napot vehet igénybe.

Amano Jukija, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn úgy vélekedett, "semmi kétsége" afelől, hogy Japán sikeresen túljut a nukleáris válságon. A japán diplomata a szervezet kormányzótanácsának rendkívüli bécsi ülését megnyitva elmondta: a NAÜ "minden eszközével azon dolgozik, más országokkal és nemzetközi szervezetekkel együttműködve, hogy segítsen Japánnak leküzdeni a válságot és minél inkább csökkenteni annak hatásait".

Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter közölte, hogy a fukusimai erőműben a használt fűtőelemek pihentető medencéiben mind a hat reaktor esetében 100 Celsius fok alá süllyedt a hőmérséklet. 

A japán hatóságok elhárították Franciaország ajánlatát, hogy speciális robotokat küldene a fukusimai erőműben szükséges javítások végett. A japánok szerint ezek a gépek "nem alkalmasak" a helyzet kezelésére - közölte a francia nukleáris biztonsági hivatal.

Az Egyesült Államok hétfőn kálium-jodidot bocsátott a Tokióban és Japán más részein élő és dolgozó alkalmazottai és családtagjaik rendelkezésére a sugárzás elleni óvintézkedésként - olvasható a washingtoni külügyminisztérium hétfőn kiadott utazási tanácsaiban. A figyelmeztetés szerint a jódtartalmú tabletta "csak az Egyesült Államok kormányának konkrét utasítására szedendő be, a körülmények változása esetén".

Közben megkongatta a vészharangot az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Petar Cordingley, a WHO regionális kirendeltségének illetékese arra figyelmeztetett, hogy a japán élelmiszerekben talált sugárszennyezés sokkal súlyosabb problémát jelent a korábban gondoltaknál. A helyzet sokkal súlyosabb annál, mint eleinte hitték, amikor úgy ítélték meg, hogy a sugárszennyezettség problémája a balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 20-30 kilométeres körzetére korlátozódik.

A sugárfertőzött japán zöldségek, a szennyezett tej és víz már aggodalmakat okoz más térségbeli országokban is. Hétfői hírügynökségi jelentések szerint a pekingi bevásárlóközpontokban például jelentősek csökkent a japán élelmiszerek iránti kereslet, viszont alábbhagyott a hazai termékek pánikszerű felvásárlási rohama.

A kínai minőségellenőrző főhatóság hétfőn előírta a Japánból behozott élelmiszerek sugárszennyezettségének ellenőrzését. Tajvanon eddig szúrópróba-szerűen végeztek ellenőrzéseket, de hétfőtől a szigeten is rendszeres vizsgálatnak vetik alá a Japánból érkező élelmiszereket, így a friss és fagyasztott gyümölcsöket, zöldségeket, halakat és egyéb tengeri élőlényeket, a tejtermékeket és az ásványvizet. Az ellenőrzést kiterjesztik a feldolgozott termékekre is, így például a nukleáris baleset után gyártott instant levesekre, csokoládéra és kekszekre.

Manilából ugyancsak azt jelentették, hogy a Fülöp-szigetek megkezdte az import élelmiszerek ellenőrzését; hasonló lépésről döntöttek Indiában is.

A Világbank becslése szerint akár öt évig is eltarthat Japánban a helyreállítás a március 11-i földrengés és szökőár nyomán, a károk nagysága pedig 235 milliárd dollárra rúg. A nemzetközi pénzintézet rámutatott, hogy a károk nagysága a japán bruttó össztermék 4 százalékénak felel meg, s a katasztrófa az idei gazdasági növekedést 0,5 százalékponttal csökkenti. Különböző becslések szerint a károk mértéke 123 és 235 milliárd dollár között mozoghat, a biztosítóknak pedig 14 és 33 milliárd dollár közötti összeget kell kifizetniük a károsultaknak.

A japán belügy- és tájékoztatási minisztérium adatai szerint 120 ezer ház rongálódott meg a természeti csapás következtében, közülük 14 ezer teljesen romba dőlt. Az ország északkeleti részén még mindig 850 ezer háztartásban nincs áram, és 446 ezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. 

A rendőrség által hétfőn kiadott becslés szerint a 9-es erősségű földrengés és a szökőár több mint 18 ezer ember életét olthatta ki. A hivatalos veszteséglistán 8450 halott szerepel, az eltűntek száma pedig 12 931. A számok drasztikusan emelkedhetnek, mivel egyedül Mijagi prefektúrában több mint 15 ezer ember veszthette életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!