Hírek

2013.01.23. 10:40

Járási mentőcsoportok alakulnak Vasban

Január közepén megalakult, és megkezdte a munkát a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon a polgári védelmi munkacsoport.

Bajdó Bettina

Az újonnan alakult munkacsoport  a megye biztonságosabbá tétele érdekében január végéig megtervezi a járási mentőcsoportok megalakításának menetét - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A járási mentőcsoportok önkéntesekből álló, gyors reagáló képességű polgári védelmi szervezetek lesznek, amelyek célja a már meglévő, területi rendeltetésű köteles polgári védelmi szervezetek felváltása.

 

 

A katasztrófavédőknek, tűzoltóknak sok a feladatuk. Nemrég gázszállító jármű borult fel a 84-es főúton (Fotó: Benkő Sándor)

A tervek szerint márciusban bemutatkozik Kőszegen az első járási rendeltetésű mentőcsoport, az Írottkő Mentőcsoport, majd a szombathelyi  Borostyánkő Mentőcsoport. Októberig a celldömölki járásban megalakul a Kemenesalja Mentőcsoport, a sárvári járásban a Rába Mentőcsoport, a szentgotthárdi járásban a Hármashatár Mentőcsoport,  a vasvári járásban a Hegyhát Mentőcsoport.  Tavaly decemberben a  megye valamennyi települését az azonosított kockázati tényezők alapján katasztrófavédelmi osztályokba sorolták. A kockázatbecslés szerint árvíz miatt veszélyeztetett  településekre februárban kitelepítési mintatervet készít a munkacsoport. A terv korszerű számítástechnikai eszközök alkalmazásával készül, térinformatikai döntés-előkészítő rendszer által támogatott formában alakítják ki.  A mintaterv alapján az első félévben mind az 58 érintett vasi településen elkészül a veszély-elhárítási tervhez illeszkedő kitelepítési terv.  Márciusban a munkacsoport tervet dolgoz ki azoknak az egyesületeknek, köztestületeknek, szövetségeknek, cégeknek  a felkészítésére, amelyek a villámárvízi miatt  érintett településeken a katasztrófavédelmi feladatok ellátásába bevonhatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!