Hírek

2016.03.29. 13:39

Járható lesz a 86-os Balogunyomnál is! - Mutassa meg nekünk kedvenc kátyúját!

Körkép – Áprilisban elkezdődhetnek az útfelújítási munkák Vas megyében. Három főút hat szakasza kap új burkolatot. Jelentős fennakadások lehetnek, de megéri türelmesnek lenni. Addig pedig várjuk a "kedvenc kátyúkat"!

Bakos Ágnes

Egy kis cserépnyi virág kényelmesen elültethető egy-egy kátyúba szinte bármelyik vasi alsóbbrendű úton, de akár a 86-os főúton, a körmendi kétszer kétsávos szakasz és Balogunyom között. Az előbbinél még megoldás, ha lassítunk, az utóbbinál a „határozottan” érkező kamionok miatt nehézkesebb az óvatos közlekedés. Nem is szólva az itt-ott vályúméretű aszfalthullámokról, amik különösen esőben nehezítik meg az autósok dolgát.

fotók: Szendi Péter

Az egyik legkritikusabb pontja Vas megyének a 86-os: leterheltsége és állapota miatt. De már nem sokáig! Heteken belül kezdődnek a felújítási munkák, most a már bejelentett építkezések papírmunkáit végzik. Ami a legfontosabb: nemcsak foltozás, kátyúzás lesz, hanem teljes burkolatcsere.

A 86-os főút három szakaszát teszik járhatóbbá: a három kijelölt terület egybefüggően a balogunyomi vasúti átjárótól a körmendi 110-es pályáig tart. Most hatvan kilométer per órás korlátozás mellett haladhatnak a járművek, ha kész lesz, akkor kilencven kilométer per óra lesz a sebességkorlát, vagyis percekkel rövidülhet a menetidő Szombathely és Körmend között. (Ha a szabályos közlekedést vesszük alapul.)

Türelemre biztosan szüksége lesz az autósoknak és kamionosoknak, hiszen a teljes aszfaltmarás, majd a sávok újraburkolása nem kétnapos munka lesz a Magyar Közút Zrt. szakembereinek.

Érdemes lesz türelmesen nekivágni majd a munkálatok idején a 87-es főútnak Szombathelynél. Számok szerint a 28+771-es és a 31+265-ös kilométerszelvények között újítják fel a másodrendű főutat. A gyakorlatban ez a Söptei úti laktanyától a 11-es Huszár úti körforgalmon át Kőszeg felé kanyarodva a bucsui körforgalomig tartó szakasz. Jelentős torlódások lehetnek itt is – de a szakemberek ígérete szerint megéri majd a várakozás.

A 84-es főút a harmadik megújítandó út Vas megyében: hivatalosan két szakaszon, gyakorlatilag Hegyfalutól Győr-Moson-Sopron megye határáig lesz teljes felújítás.

Ezeket összeadva Vas megyében 18 kilométeren dolgoznak majd, összesen 2,59 milliárd forintból. A közútkezelőnek ennyi az idei kerete, vagyis máshol biztosan nem lesz nagyszabású felújítás Vas megyében.

fotó: Szendi Péter

Jó hír viszont, hogy készül a terv a jövő évi munkákhoz. 2017-ben majd az alsóbbrendű utakra jut figyelem és pénz, azok kaphatnak új burkolatot.

Ön is látott döbbenetesen nagy vagy veszélyes kátyút! Küldje el nekünk a fotót a hely megjelölésével a [email protected] címre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!