Hírek

2015.09.11. 10:54

Játszósátrat építettek, takarókat gyűjtenek a városoktól és tüntetést szervez a Jobbik

Körmend – A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mellett a Katolikus Karitász is segít a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában. A Jobbik délután hat órakor demonstrációt tart. A megyei közgyűlés takarókat vár az önkormányzatoktól.

Bakos Ágnes

– Meleg ruhát, takarót, ha kell élelmiszert is visz a Szombathelyi Katolikus Karitász a regisztrációs pontra – mondta el dr. Veres András megyéspüspök.

Játszósátrat építettek, szakképzett pedagógusok foglalkoznak a menekült gyerekekkel, ha szükség van rá és angolul jól beszélő önkéntesek dolgoznak a Karitásztól – sorolta a megyéspüspök.

– A krisztusi etika és erkölcs szerint tesszük a dolgunkat – így fogalmazott dr. Veres András.

A Karitász országos vezetése készített cselekvési tervet – ennek mentén dolgoznak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai is. Egyelőre Körmenden van dolguk, de ha szükséges, akkor a gyalogosan Ausztriába tartó migránsokat útközben is segítik: mobilvécékkel, élelemmel – mondta el a püspök.

Azonnal szervezésbe kezdett a Vas megyei közgyűlés, miután értesültek arról, hogy befogadó állomást, mint kiderült regisztrációs pontot építettek fel a Körmendi Rendészeti Szakközépiskolában – tudatta Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke.

Azt nézték, hol tudnak segíteni: a hatóságoknak és a menekülteknek is.

Összefogásra szólított fel a megyei vezetés, körlevelet kaptak péntek reggel a települési önkormányzatok. Takarókra van a legnagyobb szükség, ezért egy büki cég beszerzési áron ad el plédeket a Vas megyei települési önkormányzatoknak – mondta el Majthényi László.

Az elnök pénteken száz darab takarót személyesen vitt a regisztrációs sátortáborba, a megyei közgyűlés felajánlását.

– Ezek az emberek nem Körmenden, nem Vas megyében akarnak élni, átmennek a városon, a megyén – emlékeztetett Majthényi László.

– Nem akarunk bevándorlókat Körmenden – ismételte meg a Jobbik országgyűlési képviselője, Bana Tibor.

A rendőrségen bejelentett tiltakozó megmozdulást szervez a párt a Körmendi Rendészeti Iskola mellé, péntek délután hat órára. Békés tüntetés lesz – mondta el Bana Tibor.

A politikus azt mondta, népszavazást kellett volna, illetve kellene kiírni a regisztrációs pont 15 kilométeres körzetében, hogy kiderüljön, akarnak-e a helyiek sátortábort a menekülteknek Körmenden.

A Fidelitas körmendi szervezete sajtónyilatkozatban reagált a regisztrációs pont létesítésére.

Azt írják:

„Ki kell jelentenünk, hogy mi sem örülünk annak, hogy pont Körmenden alakítanak ki ilyen gyűjtőpontot és higgyék el a város vezetése sem repdes az örömtől. A Bebes István Polgármester Úrral történt egyeztetést követően azonban csoportunk biztos abban, hogy a város vezetése képes arra, hogy megbirkózzon ezzel a nehéz feladattal, és hogy a jogszabályi keretek között mozogva kezelje a rá nehezedő terhet. Mindezt úgy, hogy az itt élők a lehető legkevesebbet észleljék a migránsok jelenlétéből. Polgármester Úr a lakosság folyamatos tájékoztatását ígérte és abban is biztosak vagyunk, hogy a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy ne romoljon a közbiztonság és a köztisztaság a városban.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!