Hírek

2014.08.07. 15:10

Javítják a leégett tetőszerkezetet Kőszegen

Kőszeg - Elkezdték helyreállítani annak a kőszegi önkormányzati bérlakásnak a tetőszerkezetét, amely két héttel ezelőtt kapott lángra. A munkák akár hetekig is eltarthatnak.

Farkas Eszter

Néhány nappal ezelőtt kezdték el a helyreállítási munkálatokat Kőszegen, abban az önkormányzati bérlakásban, amelynek tetőszerkezete két héttel ezelőtt kigyulladt. Mint arról már korábban beszámoltunk, egy negyvenlakásos társasház tetőszerkezete kapott lángra, és égett teljes terjedelmében Kőszegen. A tűzesethez a kőszegi önkormányzati, valamint a szombathelyi és sárvári hivatásos tűzoltókat is riasztották, továbbá a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is a helyszínre vonult. Állítólag Perenyéből is látni lehetett a füstöt.

Az egységek azonnal megkezdték a tűz oltását és az épület átvizsgálását. A tűzoltók egy embert kimenekítettek lakásából, majd megbontották a társasház álmennyezetét, és megfékezték a lángokat. A ház lakóinak ideiglenesen el kellett hagynia otthonát. A hetvenhárom lakó közül a tűz eloltását követően ötvenhatan visszatérhettek otthonukban, tizenhárman pedig ideiglenesen rokonoknál szálltak meg. Azok számára, akik nem térhettek vissza lakásaikba, a katasztrófavédelem a kőszegi gimnázium kollégiumát jelölte ki, ahol ideiglenes szállásuk és ellátásuk biztosított volt.

Már a tűz keletkezésének napján intézkedett az önkormányzat, azonnal megkezdték például a tető lefóliázását, hogy a ház továbbra is lakható maradjon. A tűzoltóknak a mentés során több ajtót is be kellett törniük, ezért egy darabig, míg az ajtók helyreállítása meg nem történt, polgárőrök felügyeltek a lakásokra. A tűz óta már minden lakó visszaköltözött a lakásába, a tető rendbehozatalának helyreállítási munkálatait néhány nappal ezelőtt kezdték meg.  Huber László, a város polgármestere lapunk kérdésére elmondta: a Bezerédy Imre utcában található önkormányzati bérlakást 10 évvel ezelőtt újíttatta fel a város, korábban laktanya volt. Jelenleg a Városgazdálkodási és Üzemeltetési Nonprofit Kht. kezelésében van, a cég kötött biztosítást a társasházra. Az előzetes felmérések szerint, körülbelül 20 millió forintos kár keletkezett a két héttel ezelőtti tűzben.

– Nagy köszönet illeti a Kőszegi Önkormányzati Tűzoltókat, akik nagyon szakszerűen végezték el az oltást. Sok esetben az oltási munkák nagyobb kárt okoznak, hiszen elázhatnak a lakások. Szerencsénk volt, hogy a szakszerű mentésnek köszönhetően ez nem történt meg, a födém sem ázott át, így lényegesen kisebb anyagi kár keletkezett és minden lakás lakható – emelte ki Huber László.

– Ami a károk felszámolását illeti, most a tetőt kellett lebontani. Egy új nyeregtetőt kap az épület, ezzel együtt állagmegóvás is folyik. Ez olyan 5-6 millió forintos költséget jelent, amelyet az önkormányzat a vis maior kertből megelőlegez. Szerencsére vannak olyan munkák, amelyeket építési engedély nélkül is el lehet végezni ilyen esetben, de lesznek olyan munkák is, amelyek engedélykötelesek, így a helyreállítás több hétig is eltarthat majd. A helyreállítás teljes költsége körülbelül 20 millió forint lesz, ahhoz hogy ezt az összeget meg tudjuk előlegezni a testület beleegyezése is kell – hangsúlyozta a polgármester.

– Szerencsére egyelőre egy lakót sem kellett kiköltöztetni a munkálatok miatt, de előfordulhat, hogy a helyreállítás egy bizonyos fázisában szükség lehet erre is. Ha ez az eset fennáll, az önkormányzat felkészült erre a lehetőségre is összesen 3-4 önkormányzati lakást tudunk erre biztosítani, így az átmeneti időszakban is biztosított lesz a családok lakhatása – tette hozzá a polgármester. – Azt egyelőre még mindig nem tudni, hogy mi okozhatta a tűzet, továbbra is folyik a tűzvizsgálati eljárás – mondta el érdeklődésünkre a kőszegi polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!