Hírek

2013.10.01. 16:50

Ki lesz az idei Prima-díjas?

Mától három lapszámban közöljük a Prima-díj jelöltjeit. Olvasóink a közönségdíjasra online szavazhatnak október 7-étől október 16-áig. A díjátadó gála október 17-én lesz.

Némethy Mária

Tudomány kategóriában az alábbi három jelöltre lehet szavazni.

Dr. Kecskés László mellkassebész. Szegeden született 1947-ben, 1972-ben a budapesti orvostudományi egyetemen summa cum laude diplomázott, majd több szakvizsgát tett kiváló eredménnyel.

1985 óta, 28 éve vezeti a Markusovszky kórház mellkassebészeti osztályát, amely az ország második, a vidék legnagyobb, országos elismertségnek örvendő mellkassebészeti centrumaként négy megye ellátásáért felel. Kecskés László sok mellkassebészt nevelt. Számos új műtétet, műtéti újítást vezetett be, amelyet tanítványai ma már rutinszerűen alkalmaznak.

Dr. Kecskés László osztályvezető főorvos

Számos szakmai elismerést kapott, tudományos társasági pozíciót töltött és tölt be. 2005-2013 között országos tüdő- és mellkassebészeti szakfelügyelő főorvos. Sokrétű a publikációs munkássága. Orvostanhallgatók és szakorvos jelöltek az általa írt mellkassebészeti fejezetekből is tanulnak.

Több kitüntetést kapott, tavaly a legrangosabb mellkassebészeti díjat, a Kulka Frigyes díjat vehette át. Három gyermeke közül egyik lánya orvos, másik orvostanhallgató, fia villamosmérnöknek készül. Aktívan működik a Rotary Clubban.

Török Gábor főiskolai oktató (ny. főiskolai docens). Téten született 1946-ban, Szombathelyen tanult a főiskolán, később népművelés szakon végzett az ELTE bölcsészkarán. Tíz évig a toronyi művelődési házat vezette közmegelegedésre, az általa létrehozott Bodárka Színpad Kiváló Együttes lett. 1980-tól a Berzsenyi főiskolán kezdett el tanítani, ezt tette több mint 30 éven át. Megalapítója és az első tantervek kidolgozója az országos hírnévre szert tett mozgóképkultúra-oktatásnak, film- és médiapedagógus-képzésnek, az ezekhez szervesen kapcsolódó művészfilm-centrumnak. Legfogékonyabb növendékei ma már országos és regionális jelentőségú tudományos műhelyek és kulturális intézmények vezetői, közismert munkatársai.

Török Gábor főiskolai oktató, ny. docens

Török Gábor a közel négy évtizede működő, Kiváló Együttes címmel és Csokonai-díjjal is elismert Ferrum Színházi Társulás alapítója, máig rendezője és művészeti vezetője. Számos szakmai kitüntetés birtokosa. A 60. születésnapján készült interjúban így vall magáról: „A tanítás számomra nem szerep, hanem a teljes életre szóló hivatás. A katedrán állva népművelőnek, a szabad művelődés színterein tüsténkedve viszont tanárnak érzem magam.”

Dr. Záborszky Zita rehabilitációs osztályvezető. Tatán született 1960-ban. Szegeden végezte el az orvostudományi egyetemet. 1988-ban került Szombathelyre, a Markusovszky kórházba. 1993-ban szakvizsgázott belgyógyászatból, 2000-ben a reumatológiai szakvizsgát is megszerezte. 2004 márciusa óta a központi rehabilitációs osztályon dolgozik.

Már Szegeden is tanított, Szombathelyen szinte azonnal elkezdett órákat adni az akkori egészségügyi szakközépiskolában. Először belgyógyászat-gyógyszertant, majd később reumatológiát is. Rendszeresen oktatott a Szentgyörgyi Albert Gimnáziumban.

Dr. Záborszky Zita rehabilitációs osztályvezető

Markusovszky pályamunkát három alkalommal írt, rendszeresen szerepel előadóként kongresszusokon. Legnagyobb sikere 1997-ben a reumatológiai vándorgyűlésen volt, ahol a legjobb előadónak járó díjat nyerte el előadásával. 2004 óta egyre több helyen rendel, elsősorban reumatológiai területen, wellness és gyógyszállókban, fürdőkben. Azóta tanít rehabilitációt a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjában. Két fia van, mindkettő egyetemet végzett.

A Príma-díjra jelölésben nagy szerepet játszott empatikus munkája, valamint osztályán a betegcentrikus környezet kialakítása, illetve személyes varázsa.

 

Vas megye legrangosabb díjainak, a Príma-díjaknak az átadása immár nyolcadik alkalommal történik az idén. Három kategóriában adják át a díjat. Kategóriánként három jelölt közül választ győztest a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöksége mellett működő szakmai tanácsadó testület. A kategória-győztesek egymillió, a jelöltek 100-100 ezer forinttal lesznek gazdagabbak.

A közönségdíjasra lapunkon keresztül szavazhatnak olvasóink, mint ahogyan a jelöltekkel is ezeken a hasábokon ismerkedhetnek meg. A közönségdíjas jutalmazásáról most is dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!