Hírek

2013.10.02. 16:40

Ki lesz az idei Prima-díjas?

Kedden a tudomány, most a sport kategória Prima-díj jelöltjeivel ismerkedhetnek meg olvasóink, akik a közönségdíjasra online szavazhatnak október 7-étől 16-áig. A díjátadó gála október 17-én lesz.

Némethy Mária

Antalovits Ferenc súlyemelő 1953-ban született Csepregen szülei tizenegyedik gyermekeként. Már 9 évesen elkezdte „a küzdést a vasakkal”. 1970-ben a hajdani 405. szakmunkásképzőben kitűnő eredménnyel tanulta ki az asztalos szakmát. Tóth Géza hívó szavára 17 évesen a súlyemelés fellegvárába, a szombathelyi Haladáshoz igazolt.

„Versenyzői és edzői pályafutásom alatt is többször környékeztek meg az ország nagy klubjai szerződési ajánlatokkal, de mindig hűséges voltam klubomhoz, a városhoz és Vas megyéhez” – vallja.

Antalovits Ferenc

A Haladás versenyzőjeként ifjúsági, majd felnőtt válogatott versenyző lett. Nyert országos bajnokságot, világ- és Európa-bajnoki bronzérmet, kijutott két olimpiára is.

Közben esti tagozaton leérettségizett, majd a szombathelyi főiskola tanító szakán testnevelési szakkollégiumi képzésben vett részt. Ezután történelem szakot is végzett, megszerezte a középfokú edzőit. Edzői pályafutása során Márkus Erzsébettel, Dankó Ilonával, Krutzler Eszterrel, Ajkay Anikóval, Koós Veronikával olimpiai ezüstérmet, két világbajnoki aranyat, hat ezüstöt és nyolc bronzot ért el, az Eb-n is nagyon szép eredményeket szereztek.

A fia tanár, a lánya orvos.

Halmosi Zoltán labdarúgó 1947-ben született Bozzaiban. Az ipari iskolában két évig hegesztő inasként dolgozott, ott figyelt rá fel a testnevelő tanára. „Rajczy Istvánnak jó szeme volt, látta, az ifjú jól bánik a labdával, ezért a Lokomotívhoz (akkor az volt a Haladás neve) irányított” emlékszik vissza az indulásra.

Halmosi Zoltán

1967. április 9-én már az NB I-ben is bemutatkozott, ahol 1979. június 16-áig összesen 306(!) alkalommal játszott, 19 gólt lőtt. 1969-ben a Dánia ellen a válogatottban is szerepelt, legjobbjaink között 11 alkalommal.Hét évig Burgenlandban focizott, majd edzősködött, ám a Haladástól akkor sem szakadt el. Nyugdíjazásáig a Rohonci úti pálya gondnoka volt.

Felesége Séfer Rozália válogatott atléta volt, kisebbik fia Péter pedig válogatott labdarúgó.

„Halmosi a két lábon járó tisztesség” - mondta róla a sporttárs, Kereki Zoltán.

Patonay Imre kosárlabdázó Körmenden született 1953-ban. Munkája nagy része a mai napig ehhez a városhoz köti. „Nem kis büszkeségemre az alapító tanárok között lehettem 1974-ben, amikor a Somogyi Béla Általános Iskola elkezdte működését. Azóta is itt dolgozom előbb pedagógusként, 1993-2002 között igazgatóként, majd négy évig igazgatóhelyettesként. Ez alatt az időszak alatt számos nagyszerű embert, kiváló sportolókat neveltünk.”

15 évesen labdarúgó lett Körmenden, emellett kosarazott. „A város és a körmendi kosárlabdázás első nagy bravúrja 1976-ban volt, amikor feljutottunk az NB I-be. Ezt játékosként élhettem meg. A következő állomás 1987 volt. Akkor vidéki csapatként lettünk magyar bajnokok. Ekkor már edzőként irányítottam a csapatot, akárcsak 1996-ban, amikor a Körmend másodszor is elhódította a bajnoki aranyérmet. A klub történetének harmadik bajnoki címét szakmai igazgatóként segíthettem 2003-ban.”

Patonay Imre

A körmendi csapattal részese volt négy Magyar Kupa győzelemnek, nemzetközi kupákban olyan csapatok legyőzésének, mint a Verona, a Manresa a Podgorica.

1992-96 között szövetségi kapitányként irányíthatta a magyar férfi felnőtt válogatottat. A körmendi évek után Zalaegerszegen szakmai tanácsadóként dolgozott. Ott 2010-ben magyar kupát és magyar bajnokságot nyert a csapattal. Ugyanezt a munkát végzi jelenleg Sopronban, ő az utánpótlás szakág egyik felelőse.

A mai napig egykori iskolájában tanít.

 

Vas megye legrangosabb díjainak, a Príma-díjaknak az átadása immár nyolcadik alkalommal történik az idén. Három kategóriában adják át a díjat. Kategóriánként három jelölt közül választ győztest a Vállalkozók Országos Szövetsége megyei elnöksége mellett működő szakmai tanácsadó testület. A kategória-győztesek egymillió, a jelöltek 100-100 ezer forinttal lesznek gazdagabbak.

A közönségdíjasra lapunkon keresztül szavazhatnak olvasóink, mint ahogyan a jelöltekkel is ezeken a hasábokon ismerkedhetnek meg. A közönségdíjas jutalmazásáról most is dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere gondoskodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!