Hírek

2015.02.13. 15:45

Jól vizsgázott a Vas megyei program - országosan is kiterjesztik az osztatlan közös tulajdon megszüntetését felgyorsító intézkedést

Szombathely - Vas megyében is komoly gondokat okozott az osztatlan közös tulajdonba került földek ügye.

Cseh Gábor

V. Németh Zsolt,  a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára egyenesen úgy fogalmazott, hogy a kárpótlással szemben az osztatlan közös tulajdon sokakban váltott ki ellenérzést, mivel a rendszer igazságtalan volt. - A tulajdonostársak ugyanis nemhogy a megosztásról, de sok esetben a termőföldek használatáról, hasznosításáról sem tudtak megegyezni egymással, éppen ezért számos föld maradt megműveletlen - mondta az államtitkár. Hozzátette: orvosolni kellett a problémát, ezért 2012-ben úgy döntött a kormány, hogy először Vas megyében indít egyfajta pilot programot, melynek célja az volt, hogy felgyorsuljon az ilyen jellegű tulajdonviszonyok megszüntetése, és tisztábbak, átláthatóbbak legyenek a szerepek.

Harangozó Bertalan, V. Németh Zsolt, Ágh Péter Fotó: Cseh Gábor

- Megtörtént a szombathelyi, a vasvári, valamint a celldömölki földhivatal területén a részaránytulajdonok kijelölése - húzta alá V. Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a kormány úgy döntött, folytatódik a projekt, immáron az egész országban. A programban azok a földtulajdonosok vehetnek részt, akik kérelmüket 2012. június 1-jéig benyújtották a földhivatalhoz. Az államtitkár részleteket közölt: azokat, akik kérvényezték a közös földtulajdon megszüntetését, bevonják az eljárásba, és egyezségi tárgyaláson tehetnek javaslatot a megosztás mikéntjére, illetve a kérelmezők egymás között is megállapodhatnak a kiosztandó földrészletek sorrendjéről. A döntés értelmében azokat is bevonhatják a rendezésbe, akik nem kérték határidőig a közös földtulajdon megszüntetését. Sokakat érint az intézkedés, országosan csaknem 64 ezer, összesen 950 ezer hektár területű földrészlet mintegy 300 ezer tulajdonos birtokában. Ágh Péter országgyűlési képviselő is örül a kezdeményezésnek, szavai szerint a térségben 1400 földrészletmegosztási kérelmet regisztráltak. - Idegőrlő procedúra szűnik így meg, 2016-ban befejeződik a program - húzta alá a politikus. Mint mondta, az egyszerűsítés fontos elve az államigazgatás működésének, ezért jöttek létre a kormányablakok, és most a mezőgazdaságot érintően is újabb pozitív intézkedés eredményeinek örülhetnek az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!