Hírek

2014.02.12. 17:35

Az esőzések miatt ismét emelkedik a vízszint, újra árad a Rába

Az esőzés miatt újra emelkedik a Vas megyében található folyók, patakok vízszintje. A Rába újra árad.

Bajdó Bettina

 

 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az ausztriai vízgyűjtő részre szerda reggel hét óráig összességében 15-20 milliméter csapadék hullott. A magasabb régiókban és az északabbi területekre (Gyöngyös, Répce) csak 10-15 milliméter esett. A Rába magyarországi vízgyűjtőin 10-15 millimétert mértek. A szerda reggel lehulló csapadék hatására ismét intenzíven emelkedni kezdett a Rába vízszintje, valamint megállt az apadás a Pinkán és a Strémen. A szakemberek újbóli áradást várnak a folyón és mellékfolyásain is.

Az előzetes becslések alapján a hazai és külföldi vízgyűjtő területen már lehullott és az ezután várható csapadék hatására Szentgotthárdnál fokozat feletti, Körmenden akár magasabb fokozatot meghaladó tetőző vízállások is kialakulhatnak.

Kovács-Mesterházy Zoltán, az Őrségi Nemzeti Park munkatársa a medréből kilépő Szala-patak vízszintjét ellenőrizte szerdán (Fotó: Szendi Péter)

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a vízszintemelkedési előrejelzés kapcsán felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek becsült adatok. A vízügyi szakemberek folyamatos figyelőszolgálatot látnak el a vízfolyások mentén, és pontosítják az információkat. Ami biztos, hogy az elmúlt 24 órában a Rába vízszintje Körmendnél 242 centiméterre apadt, de újbóli áradás várható. Szerdán elsőfokú árvízvédelmi készültség volt érvényben. A védekezés folyamatos, fokozott járőr- és figyelőszolgálatot tartanak, a zsilipek zárva vannak, a Büdös-árok zsilipnél folyamatos szivattyúzás folyik. Szentgotthárdnál az újabb eső hatására éjféltől ismét árad a Rába. Szerda reggelre 82 centiméter volt a folyó vízállása, ám intenzíven emelkedett, délután ötkor a vízállás 249 centiméter volt. Körmendnél ugyanekkor 327 centimétert mértek. Ismét emelkedett a Pinka vízszintje is, reggel nyolckor 205, délután ötkor már 418 centiméteren állt a mutató. Kőszegnél a Gyöngyös vízszintje délutánra közel 300 centiméterre emelkedett.

A Csörnöc-patak is kilépett a medréből Körmend közelében, a 86-os főútnál, s elárasztotta a földeket (Fotó: Szendi Péter)

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a hirtelen lehullott és a hegyoldalról lezúduló csapadékvíz miatt Kőszeghegyalja térségében több településen szükség volt védekezési előkészületekre. A helyi önkéntes tűzoltó egyesületek vízszivattyúzási feladatokat hajtottak végre Kőszegdoroszlón, Kőszegszerdahelyen, Kőszegfalván, Nemescsón, Bozsokon, Toronyban és Szentpéterfán. A katasztrófavédelem helyszíni műveletirányító tisztjeinek felügyelete mellett nyolc önkéntes tűzoltó egyesület 34 embere szivattyúzta a vizet. Lakóépületek pincéjét veszélyeztette a víz Cákon, itt a helyi önkéntes és a kőszegi önkormányzati tűzoltók tisztították meg a hordaléktól eltömődött átereszeket, készítették elő a homokzsákokat, és szivattyúztak is. A katasztrófavédelmi megbízottak az önkéntes tűzoltó egyesületek bevonásával megszervezték a figyelőszolgálatot a Rába és a Pinka mentén, valamint a kőszeghegyaljai településeken.

A közútkezelő tájékoztatása szerint megszűnt a vízátfolyások miatti sebességkorlátozás Szentgotthárdon, de továbbra is teljes az útzár volt Molnaszecsőd és Döröske között. A Rába vízszintjének emelkedése miatt a folyó völgyén átvezető alsóbbrendű utakon további útlezárásra lehet számítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!